„Голфът ни с удар за $100 милиона", четем от първата страница на „Стандарт"
Тайгър Уудс, Рори Макилрой и останалите крале на голфа идват у нас. 24 от най-големите майстори на аристократичния спорт ще премерят сили между Каварна и Балчик. Игрището "Тракийски скали" ще приеме от 16 до 19 май свръхпрестижния турнир Volvo World Match Play Championship. Участниците ще си разделят 3,4 милиона евро. Събитието се отразява от над 250 световни спортни медии и се гледа от над 1,5 милиарда души. Очакват се над 8000 заможни туристи, които ще гледат на живо турнира.

Ефектът от домакинството ще бъде равностоен на 100 милиона щатски долара рекламно време за България, изчислиха експерти. "Такъв удар в туризма не е правен за над 1300 години история на България", заяви пред "Стандарт" Красимир Гергов, президент на родната голф асоциация.
Още по темата от „Стандарт"

„Милиард и половина зрители ще гледат голф турнир в България", съобщава от първата си страница „Класа"
Милиард и половина зрители по цял свят ще имат възможност да гледат първия изнесен голф-турнир от веригата  Volvo World Match Play 2013, който ще се проведе в средата на май на игрището Thracian cliffs край Каварна. Новината за избора на България бе съобщена от Българската голф асоциация (БГА) и потвърдена от официалния сайт на веригата.  Според БГА това е второ международно признание тази година след като страната ни бе обявена за Неразкрита голф дестинация за 2012 на голф изложението IGTM (International Golf Travel Market) в Белек, Турция.

Volvo World Match Play Championship е един от най-престижните голф турнири в света.

Събитието се отразява от над 250 световни спортни медии и се гледа от над 1,5 милиарда души. Преки излъчвания има по големи тв канали като Еurosport, Sky, CNN, Rеuters и IMG.

Успоредно с отразяването на играта, медиите ще представят историята на страната-домакин, условията за туризъм и бизнес, възможностите за спорт и културните забележителности в региона. Маркетинговият ефект от всички предавания, репортажи и публикации в медиите се оценява на 100 милиона USD рекламно време за България, коментират от БГА.

По думите на Красимир Гергов, председател на Българската голф асоциация, изборът на страната ни е напълно заслужен след 10 години усилена работа. "България демонстрира своята идентичност и отлични туристически и спортни условия пред Volvo, IMG и Европейската верига. Така тези престижни компании и организации избраха страната ни за домакин. Ние ще съдействаме изцяло на IMG и Volvo, за да организираме едно състезание от световна класа, коeто ще представи България в най-добрата светлина пред света", коментира Гергов.
Още от статията на „Класа"

„Световната банка: В България бизнес се прави все по-трудно", пише на първата си страница „Сега"
България може и да е №2 в ЕС по финансова дисциплина, но по качество на бизнес средата е аутсайдер. Присъдата е на Световната банка, която вчера публикува новото си изследване Doing business. В него България е класирана на непрестижното 66-о място - далеч от повечето държави от ЕС и по-зле от предната година, когато бе 64-та. По-добре от България се представят Македония, Армения, Казахстан и др., а Грузия е в челната десетка.

Doing business е основно четиво за инвеститорите, защото показва къде по света е най-бързо и евтино да регистрират фирма, да придобият имот, да пуснат в експлоатация нова сграда или завод, да изпълняват данъчните си задължения, да си събират вземанията и т. н. 66-ото място обяснява защо въпреки ниския подоходен данък у нас капиталите често отиват другаде.

Седма поредна година Сингапур е най-доброто място за предприемчивите. Следват Хонконг, Китай, Нова Зеландия, САЩ, Дания. Естония, която е финансовият шампион на ЕС, за разлика от нас е сред отличниците и по бизнес климат - заема 21-во място, непосредствено след Германия. Впечатляващ пробив прави Грузия, която е девета.

Изследването на Световната банка отчита реформите там за подобряване на условията за фирмите. Например в Грузия драматично са улеснили присъединяването на предприятие към елмрежата - "връзването" на крайпътен склад минава през 4 процедури и отнема около 70 дни. Благодарение на това страната се е изкачила с цели 38 стъпала до 50-о място по този показател.
Още от статията на „Сега"

„Тежък терен", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
Средата за правене на бизнес в България се влошава. И констатацията не е само говорена на предприемачи, а идва от количествена оценка на авторитетна международна институция в лицето на Световната банка, която представи годишния си доклад Doing business.

Всяка есен международната финансова институция прави класация къде по света компаниите имат най-благоприятни условия да осъществяват дейността си, както и къде хората с добри идеи и кураж получават най-благоприятна среда за регистриране на фирма. Тази година са сравнени условията в 185 икономики по света, като държавите с най-добра бизнес среда са на първите позиции, а на дъното са тези с най-лоши условия.

От общия ъгъл България изглежда малко преди средата - на 66-о място в света, което е с две позиции по-надолу в класацията спрямо миналогодишния доклад, където бяхме наредени на 64-то място. Разбивка по отделните показатели показва, че влошаване има в почти всички разрези.

Пропадането надолу в класацията обаче е комбинация както от по-лошите условия в едни области, така и от липсата на напредък в други. Това означава, че България дори и без да прави нищо, изостава в сравнителен план с други икономики, които се реформират и помагат на компаниите си да бъдат по-конкурентоспособни.

Къде отиваме назад

По условия за започване на нов бизнес България вече е на 57-мо място, което е изпадане с девет позиции и означава, че държавата предлага по-лоши условия за предприемачите, които искат да реализират идеите си, спрямо другите икономики.

Получаването на строителни разрешения, както и прокарването на електричество до новоизграден обект също е проблем. По тези показатели България е съответно на 123-о и 128-о място, като и двете позиции са по-ниски в сравнение с миналогодишното класиране.

Още негативи

При сравняването на условията за стандартни бизнес операции България също потъва. По достъп до кредитиране България вече пада с две позиции до 40-то място, а по плащане на данъци сривът е с 8 места до 93-а позиция. Причина за пропадането по този показател обаче е влошени условия. Сравнение с миналата година показва, че разходите за прокарване на електроенергия са се увеличили със 7%, а времето, необходимо токът да бъде пуснат, от момента на подаването на заявление е 4 месеца.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Българи на юруш за гръцки пенсии" е едно от водещите заглавия на „24 часа"
Хиляди българи са подали молби за получаване на пенсии в Гърция, пише гръцкият в. "Имерисия". Мнозина вече успели да се сдобият с тях благодарение на корумпирани чиновници, които подавали неверни данни за адресната регистрация на кандидатите. Те от своя страна плащали на хора, готови да предоставят адреса си на чужденците, тъй като задължително условие за пенсиониране е да се докаже трайно пребиваване в Гърция. Властите от държавния фонд за пенсионно осигуряване попадали на един и същ адрес в различни молби и били наясно с тази нередност, но не успявали да я отстранят.

"Имерисия" дава за пример българка на 66 г., пристигнала в Гърция едва миналата година, но фигурираща в списъците за пенсиониране с 25 г. осигурителен стаж. Така гръцката пенсия, която тя щяла да получи, била няколко пъти по-висока от 130-те евро, които щяла да вземе в България.

Молбите за пенсиониране на българи, работещи в Гърция, се били утроили през последните месеци и това изненадало хората от фонда за пенсионно осигуряване. Оказва се обаче, че в това няма нищо чудно, тъй като на 1 януари 2009 г. Гърция отвори напълно пазара на труда за българи и румънци. Като равноправни членове на ЕС те имат равни трудови и пенсионни права като останалите европейци.
Още от статията на „24 часа"

„Маскирани изчезват с 60 бона", информира от първата си страница „Монитор"
Двама здравеняци, маскирани с черни каски, си тръгнаха от банка с 60 хиляди лева само за 30 секунди. Светкавичният удар станал вчера сутринта на оживения столичен булевард „Дондуков". Служителите пристигнали около 8 часа, както обикновено. Няколко минути след това клонът на Алианц банк бил зареден от инкасо автомобил, каквато била обичайната практика. Парите идвали почти всеки ден, за да може банката да работи с тях. Половин час по-късно вратите вече били отворени в очакване на първите клиенти. Вместо някой бизнесмен обаче, в 8 и 35 в офиса нахлули двама изключително едри и въоръжени мъже. Те били облечени в черни дрехи, носели и черни каски, чиито визьори били затъмнени, така че лицата им да останат скрити.

„Лягай на пода! Това е обир! Отваряйте касата, давайте всичките пари!", извикали маскираните с преправени гласове и с насочени пистолети към охраната и двете касиерки. Мъжете блъснали 40-годишния пазач и успели да го задържат със „свинска опашка", преди той да извади пистолета си. Хванали го под мишница и заедно с него отишли към касата. Гардът не реагирал. Твърди се, че охранителите били инструктирани да съдействат при подобни случаи, за да не се стига до престрелки и невинни жертви. Плюс това парите в банковите офиси били застраховани, категорични са запознати.

Така необезпокоявани нападателите се насочили към притеснените до смърт служителки. Вързали ръцете на едната със „свински опашки", а другата подканили с оръжията към касата. Без да се съпротивлява, жената отключила сейфа и напъхала в торбата на маскираните всичките пачки вътре, които били около 60 хиляди лева. След това и нейните ръце били завързани със „свински опашки". Всичко станало за 30 секунди според разказа на служителите.
Още от статията на „Монитор"

"Посланици: Полицаите ви да научат чужди езици" е водещото заглавие на „Труд"
В България най-големият проблем за чужденците е, че липсва общ език между тях и полицаите. Туристите не разбират защо трябва да чакат и служителите на реда не могат да им обяснят.

Това каза посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън след среща на вътрешния министър Цветан Цветанов с дипломати, посветена на края на летния сезон. МВР шефът също отчете, че голям недостатък в работата на подчинените му е фактът, че те не владеят друг език, освен родния.

За да се преодолее езиковата бариера, идната година за морските курорти ще бъдат командировани курсанти от Академията на МВР, които говорят английски, немски или френски.

Посланиците се оплакали още, че понякога се налага туристите да плащат такси за издаването на служебни бележки за изгубен паспорт или глоби за извършени нарушения на пътя. През почивните дни обаче банките не работят и така се налагало хората да чакат първия работен ден. "Между 12 и 14% от БВП на България се формира от туризъм.
Още от статията на „Труд"

„Умуват как да ни спестят десятъка", четем в „Стандарт"
Данъкът от 10% върху лихвите от депозити на гражданите ще провокира банките да създадат нови продукти, които да намалят или заобиколят облагането на тези доходи. "Този данък ще има някаква дефиниция. Когато тя е ясна, ние ще сме в състояние на базата на тази дефиниция да предложим алтернативни продукти - спестовни и инвестиционни, които да позволят данъкът да се редуцира или да се избегне", коментира за "Стандарт" банкер, пожелал да остане анонимен. И в момента има банкови сметки, които по своя характер са разплащателни, но носят висока лихва. Според банкера няма да има драматична промяна в поведението на клиентите вследствие на налога от 10% върху лихвите по депозитите. "Когато става дума за депозити и кредити, с данък или без него, всеки преценява рисковете. Все пак депозитният продукт дава гаранция за парите в размер до 100 хил. евро. Така или иначе, хубавото е, че има свободна търговска инициатива и конституция, която пази договорите", добави банкерът.

По-рано вчера изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян каза пред Нова телевизия, че банките ще предлагат законови алтернативи на своите клиенти. По думите му, ако например трябва да внесе във фиска 10%, банката може да предложи алтернатива, която ще коства само 2%.
Още от статията на „Стандарт"

„ГЕРБ обеща на майките детски градини вместо пари", пише „Сега"
Протестът на над 5000 майки в цялата страна в понеделник доведе до неочакван резултат - вместо повече пари децата получиха обещания за места в нови детски градини. Зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от финансовото министерство допълнителни 30 млн. лв. за изграждането на нови детски ясли и градини в общините. "Така е по-справедливо и по този начин, вместо да даваме пасивно пари за обезщетения за гледане на дете, ще решим трайно проблема с недостига на места в детските градини", смята Ангелова. Такъв проблем обаче съществува единствено в големите градове като София и Варна.

Ангелова изтъкна, че парите са два пъти повече от необходимата сума за увеличение на обезщетението за гледане на малко дете от 240 на 270 лв. Майките обаче настояват то да се обвърже с минималната заплата, която догодина ще е 310 лв. Това би излязло на бюджета около 35 млн. лв. повече, а евентуално увеличение на 290 лв. ще струва 25 млн. лв. Обещанието да се строят детски градини пък прилича на опит да се успокои недоволството на родителите с пари, които ще останат само на хартия, тъй като няма да могат да се усвоят до края на 2013 г. Практиката със строителството на обществени сгради и свързаните с тях обществени поръчки показва, че за такъв период трудно може да бъде извървяна цялата процедура.
Още от статията на „Сега"

„Печалбите от хазарт няма да се облагат с данък", информира „Монитор", като се позовава на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов
Приходите от хазарт на физическите лица няма да се облагат с 10% данък. Хазартните оператори обаче ще трябва да информират държавата за всички изплатени печалби над 5000 лв. Това обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов в парламента, съобщи Дарик.

Наскоро финансовият министър Симеон Дянков обясни, че планира между първо и второ четене на данъчните закони да се разшири обхватът на облагането не само върху лихвите от депозити, но и върху печалбите от хазарт и от фондовата борса. Според неговия заместник обаче това няма да се случи.

Депутати припомниха още, че се предвиждат различни ставки за облагане на организаторите на игри на късмета. В Закона за корпоративното подоходно облагане е предвидено данъкът за традиционния хазарт да остане 15 на сто върху оборотите. За организаторите на онлайн залагания обаче ставката ще е 7 на сто.

„Това е въпрос на законодателна целесъобразност, независимо от многото аргументи, че това по същество е един и същ бизнес", коментира Владислав Горанов. По думите му в Европейския съюз има две държави с диференцирана ставка за хазарта. Той обясни още, че ако бъде въведен един и същ налог за традиционния и онлайн хазарта, организаторите на залагания от разстояние няма да имат интерес да се лицензират у нас. България обаче ще може да прилага диференцираната ставка чак след разрешение на Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи.

Горанов обясни още, че в момента продължава дебатът дали да се облагат печалбите от фондовата борса. Засега обаче няма конкретно решение на управляващите по въпроса.
Още от статията на „Монитор"

„Печалбите от фондовата борса и от хазарт няма да се облагат", разкрива „Капитал Daily"
Управляващите са се отказали от идеята за данък върху печалбите от сделки на фондовата борса и от хазартни игри. Това съобщиха източници на "Капитал Daily" от Министерството на финансите и от Народното събрание. Така единственият нов данък през следващата година ще е върху доходите от лихви на физическите лица.

Аргументът да не се облагат капиталовите печалби е, че разходите по администрирането на новия данък през следващата година ще са повече от очакваните приходи. Депутати от ГЕРБ пък още през миналата седмица намекнаха, че едва ли ще се стигне до десятък върху печалбите от хазарт. Причината е, че в момента хазартните оператори плащат данък върху приходите и ако не се смени цялата философия на облагане на бранша, ще се получи двойно данъчно облагане.

Още при разглеждане на измененията на данъчните закони в ресорната бюджетна комисия миналата седмица в текстовете присъстваше само десятъкът върху дохода от лихви по депозити. Източници на "Капитал Daily" твърдят, че е постигнато разбирателство с депутатите от ГЕРБ между първо и второ четене да не се предлагат други промени освен вече записаните.

Две седмици живот

Идеята за данък върху печалбите от сделки на фондовата борса и от хазартни игри беше съобщена лично от финансовия министър Симеон Дянков преди две седмици. Тогава той обясни, че това е продължение на  линията за премахване на съществуващите преференции.

Освободените от данъчно облагане доходи към момента са посочени в член 13 на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Това са още печалбите от сделки с жилищен имот, ако е притежаван от собственика си поне три години, както и от продажбата на два имота, включително земи и гори, ако са притежавани от собственика си повече от пет години.

Освободени от данък са още печалбите от препродажба на автомобил, произведение на изкуството, пенсиите от осигуряване във втория стълб на пенсионната система и лихвите от държавни и общински облигации.

Печалбите от сделки с ценни книжа на фондовата борса се изваждат и от финансовия резултат на фирмите при декларирането на облагаемата им печалба.
Още от статията на „Капитал Daily"

"АЕЦ "Козлодуй" на косъм да спре", пише „Труд"
Ядрената централа в "Козлодуй" се размина на косъм от пълно спиране във вторник. От строя излезе 6-и блок на централата, докато от дружеството се опитвали да спрат 5-и блок. Няма изтичане на радиация, увериха от АЕЦ и добавиха, че повредата ще бъде отстранена в сряда, ако не бъде открита друга междувременно.

"В случай че спрат и двата блока, може да бъдат пуснати, но трудно. Ако се случи през зимата, е почти невъзможно да се задействат", обясни пред "Труд" шефът на централата Валентин Николов. Обикновено ток от работещия блок се използва за пускането на неработещия, АЕЦ-ът няма резервни мощности за задействане.

Ако бяха спрели и двата блока, до режим на тока нямаше да се стигне заради ниското потребление в момента. Страната има достатъчно резерв, увериха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Още от статията на „Труд"

"Румен Овчаров: "Белене" не струва повече от 6 милиарда евро", съобщава „24 часа"
Три милиарда лева са пропилени от сегашното правителство около АЕЦ „Белене". Това заяви Румен Овчаров на среща на Инициативния комитет, формулирал въпроса и организирал подписката за референдума за централата. Той обясни как е станало това: „Има инвеститор, няма инвеститор, ще има централа, няма да има, ще има референдум, няма да има..."

Комитетът се обяви против промяната на въпроса, както се случи в правната комисия. „Ако това действително стане, какъв ще бъде резултатът от отговора? Включихме се в инициативата и повече от 700 000 подписа на нормални българи защитиха въпроса - искаме ли строителството на "Белене" или не", заяви пред журналисти в парламента Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „Булатом".

Всички знаем, че това е въпросът за „Белене" и кой носи отговорността за пропилените милиарди", добави бившият енергиен министър. „Това че ГЕРБ и Бойко Борисов се страхуват от този референдум, съвсем не го прави по-малко реалистичен и легитимен", смята депутатът от левицата.

„Цената на проекта „Белене" е фиксирана - 3,997 млрд. евро," посочи Овчаров, но уточни, че с различните такси над нея сумата няма да надхвърли 6 млрд. евро. „Последните дни и месеци се наслушахме на абсурдни числа за цената на новата централа - от 22 млрд. до 35 млрд... откъде ги взеха, не знам."

„Нашето опасение не е кой е авторът на зададения въпрос за референдума, в крайна сметка въпросът ще бъде "за" или "против" изграждането на АЕЦ „Белене", заяви народният представител Янаки Стоилов. По думите му много хора на ръководни позиции днес ще понесат отговорност за това, че са демотивирали част от българските граждани. Поставянето на тези въпроси в Конституционния съд може да се окаже задънена улица, смята Стоилов. Според него може да се наблегне повече на съдържанието на закона за референдумите, но тази тема отваряла широко поле за дискусии.
Още от статията на „24 часа"