По информация на агенция Bloomberg, южнокорейската компания STX планира да започне производство на петролни танкери в Азербайджан, тъй като доставките на нефт от Каспийско море се увеличават. Очакванията са търсенето на черно злато да доведе до подмяна на старите плавателни съдове от държавната морска азербайджанска компания.

Корейците ще притежават 25% от корабостроителния завод, който ще струва $430 млн. 65% от акциите ще притежава държавната петролна компания State Oil, а останалите -  Azerbaijan Investment Group.

Стратегията на STX Group, в която STX Shipbuilding е част, е експанзия извън Корея. Глобалната търговия и покачващите се цени на петрола повишиха търсенето на съдове.

Корейците вече закупиха 39% в най-големия в Европа корабен завод Aker Yards, като планира да инвестира допълнителни $150 млн. във Виетнам. Освен това STX бяха първите, които откриха в Китай корабостроителни мощности.

Предварително споразумение за строителството на новата корабостроителница е подписано още през април миналата година. Очаква се строителството да приключи през 2011 г. Когато производството заработи, управлението на операциите ще поеме STX.