Китайците могат да се радват: през 2007 се очаква съществено увеличение на техните работни заплати. Агенция Синхуа се позовава на изследването на ECA International, консултант по управление на човешките ресурси.

Възползвайки се от ръста на икономиката, от дефицита на квалифицирана работна ръка и от спадането на инфлацията, работниците в Китай средно през 2007 ще взимат с 6% повече. Тази статистика ги поставя на трето място в света и е рекордна за китайската икономика.

Азиатските страни са тези, които водят в темпа на повишението на заплатите. Средно за континента се очаква повишение на заплатите с 3.6%, което е 50% повече от очаквания за 2006 ръст.

Силата на азиатската икономика е задвижвана от повишения брой на милионерите-бизнесмени и на частните банки, навлизащи в региона.

Изследването покрива 45 държави. Първа е Индия със среден очакван ръст на заплатите 7%. Американците ще получат повишение само с 1.1%, но те и без друго взимат твърде много.

В първата десятка са следните държави: Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Тайланд, Словакия, Южна Корея, Малайзия, Египет и Русия (около 3%). Турция е на 11то място. България не е влязла в списъка на изследваните страни.