Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис призова в неделя да не се оставят "малките незначителни проблеми с ликвидността" да разделят Европа. Той даде интервю за германска телевизия, в което бе пуснат и скандален видеоматериал, определен от министъра като фалшив.

"Малки незначителни проблеми с ликвидността не трябва да разделят Европа", подчерта главният гръцки ковчежник, интервюиран в Атина от много известния германски водещ Гюнтер Яух. Предаването на Яух по обществената телевизия А Ер Дe (ARD) се гледа всяка неделя от милиони зрители.

Варуфакис трябваше да отговаря на въпроси на Яух и на други участници, сред които журналист от популярния вестник с голям тираж "Билд" (Bild), започнал кампания срещу Гърция, и водач на баварската консервативна партия ХСС. Атмосферата бе напрегната.

Гръцкият министър нарече "фалшификация" откъс от видео, излъчен в предаването, в което той показва среден пръст на Германия по време на конференция в Загреб през 2013 година. "Това не се е случило" каза той. Пръстът (средният) е добавен".

Яух обеща в края на предаването, че ще бъде направено разследване, за да се изясни този акцент, предизвикал емоции в Туитър в неделя вечерта.

Варуфакис призова за "стъпка назад в конфронтацията" между Германия и Гърция, да не се оставят да се установят "шантажът, предразсъдъците, ненавистта между нашите два горди народа".

Отношенията между Берлин и Атина са изключително напрегнати. Гърция иска да се освободи от мерките за строги икономии, придружаващи финансовата подкрепа от европейските й партньори. Правителството на Алексис Ципрас пък вкара в дневния ред и въпроса за военните репарации, дължими, според него, от Германия на Гърция заради действията на нацистите през Втората световна война.

"Аз не определям като много вдъхновяващо да се каже "уредено е", гърците не го чувстват по този начин", каза Варуфакис по този повод, като уточни, че "не става дума за пари, а за морален въпрос". "Дори едно евро би могло да стигне", добави той. За Берлин случаят е приключен.

Малко преди това в интервю за същия канал, заместник-председателят на парламентарната група на Социалдемократическата партия в Бундестага (долната камара на германския парламент) Карстен Шнайдер определи отношенията между двете страни като от "ледниковия период". "Никога не са били толкова лоши", допълни депутатът, който отдава това на "действия и недоразумения и от двете страни, а също и на провокации".