Правителството предприема стъпки да повиши защитата от лоши кредити. Това заяви гръцкият министър на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис. Той даде категорични уверения за сигурността и прозрачността на банковата система в страната, съобщава гръцкото издание „Екатемарини".

Министърът говори пред парламента при внасянето на законопроект за защита на кредитополучателите. "Гръцката банкова система е напълно сигурна и прозрачна. В допълнение заявявам, че влоговете на гражданите във всички банки, които работят в Гърция са абсолютно гарантирани", каза Алогоскуфис.

Внесеният от него законопроект предвижда забрана да бъдат изнасяни на публична продажба имоти на длъжници, които имат задължения по-малки от 20 000 евро.

Източници от икономическото министерство са заявили, че правителството на Гърция най-вероятно ще гарантира депозитите във всички банки. В момента законът в южната ни съседка позволява до 20 хиляди евро да бъдат гарантирани от държавата.

У нас е гарантирана същата сума в случай на фалит на една банка. Много гръцки банки имат акционерно участие в български трезори. Вчера рейтинговата агенция Moodys намали рейгинга на гръцката банка "Пиреос", оперираща в България.