"Хазната виси с 1,8 милиарда лева" е заглавиe от в. "Труд"
Очертава се драматично неизпълнение на приходите в бюджет 2014. Ако не се вземат спешни мерки, хазната може да приключи с дупка в данъчните постъпления в размер на близо 1,5 млрд. лв., става ясно от данните на финансовото министерство към май.
Ако към това се добавят и около 300 млн. лв., колкото ще глътне актуализацията на бюджета на здравната каса, излиза, че хазната виси с около 1,8 млрд. лв.
Тази година по план фискът трябва да събере с 2 млрд. лв. повече данъчни приходи в сравнение с м. г.
За първите пет месеца обаче увеличението е с едва 246 млн. лв. Ако събираемостта върви със същите темпове и през втората половина на годината, събраните налози ще са с едва около 500 млн. лв. повече от м. г. вместо планираните 2 млрд. лв.
Прочети още от в. "Труд"

"Внасят бракувани зеленчуци с касови бележки от кафе" четем на първа страница във в. "Монитор"
С фалшиви фактури пристигат у нас зеленчуци от най-ниско качество, които са били предназначени за изхвърляне на борсата в Солун. Заради засилените проверки на данъчните по границата наши търговци са намерили начин да продължат да внасят бракуваната стока у нас, като си осигуряват и платежен документ, научи „Монитор". Схемата, по която домати, взети за 10 евроцента, се продават по левче на борсата в Карналово, е лесна, това е новата мода от тази година, разказа доц. Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Стоката, която не се продаде до петък вечерта на гръцката борса,
трябва да се махне от сергиите и да се изхвърли.
За изнасянето на отпадъците гръцките производители трябва да плащат допълнително, затова предпочитат да дадат на безценица стоката си на нашите търговци. Това най-често са роми, които изчакват края на работния ден на сянка в някое кафене край Бялата кула. След това дават на гръцкия търговец данните на фирмата от касовата бележка за изпитото кафе и получават некачествената стока и фактура, в която данните са на истинска фирма. Тези хора са регистрирани у нас като земеделски производители, уточни Димитров. Те използват бусчетата до 3,5 тона, които не подлежат на проверка, и 90 на сто от стоката се продава на първото тържище в страната веднага след границата - карналовското. Стоката вечерта се разнася по домовете, където цели бригади сортират зеленчуците, част от тях се изхвърлят, защото не стават за абсолютно нищо, а другите се насипват в кашони и сутринта се предлагат на борсата на цени като за БГ зарзават.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Лавров посочи изход за "Южен поток" ", пише в. "Стандарт"
Възможен изход за сложната ситуация около газопровода "Южен поток" се появи след вчерашната визита в София на руския външен министър Сергей Лавров. Вратичка може да се търси в изключването на газопровода от Третия енергиен пакет на ЕС, както е било направено с Трансадриатическия газопровода /ТАП/. "Има много примери, при които ЕК напълно резонно прави изключения от исканията на Третия енергиен пакет, в това число в отношението към такъв проект като Трансадриатическия газопровод", заяви Лавров след срещата с българския му колега Кристиан Вигенин. "Потвърдихме готовността да продължим диалога за "Южен поток" с всички заинтересовани - със страните участнички и с ЕК", заяви Лавров. Руският първи дипломат призова Брюксел да възобнови контактите и работата на работната група за "Южен поток". Тя бе прекратена по инициатива на Брюксел, след като Русия се обърна към Световната търговска организация /СТО/. Запитан на какви отстъпки е готова Русия в преговорите с ЕС по тази тема, ръководителят на руската дипломация отговори, че не би искал в съзнанието на партньорите решаването на всеки проблем да започва с това какви отстъпки ще направи Москва.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Държавата спира с пускането на нов дълг", пише в. „24 часа"
Министерството на финансите е взело решение да отложи емитирането на нов дълг на вътрешните пазари, стана ясно днес. Планираните количества могат да бъдат пласирани към края на годината, най-вероятно през декември, ако се прецени, че това е необходимо.
В съобщението не се посочват аргументи за това решение.
Източници от финансовото министерство обясниха за в. "24 часа", че причините са три.
Първата е свързана с това, че за да осигури ликвидност и да пресече банковата паника от миналата седмица, финансите и БНБ проведоха извънреден аукцион, на който емитираха държавни бонове за 1,23 млрд. лв.
Втората причина е, че по-вярна прогноза за това колко нов дълг ще се наложи да емитира държавата и дали изобщо ще се наложи, ще бъде направена след 21 юли.
Тогава ще заработи отново поставената от БНБ под специален надзор КТБ.
Прочети още от в. „24 часа"

"Само БСП не иска актуализация на бюджета"
е водещo заглавиe на в. "Сега"
Всички срещу БСП - в такава ситуация се оказа соцпартията, след като президентът Росен Плевнелиев поиска спешна актуализация на държавния бюджет и бюджета на здравната каса, а ГЕРБ побърза да го подкрепи. За преразглеждане на приходите и разходите на НЗОК вече говори и ДПС. Вчера правителството запази мълчание по темата, а от БСП са категорични, че актуализация не се налага - нито в централния бюджет, нито в този на НЗОК.

"Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна изключителната спешност и важност на усилията в НС да се ревизира бюджетът", заяви президентът Росен Плевнелиев. От думите му се разбра, че той смята за проблемни както приходната, така и разходната част на бюджета. "Има сериозен проблем с работата на двете приходни агенции, а ако не се вслушаме в призива на много експерти, които разбират от здравеопазване, и не ревизираме бюджета на НЗОК, ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината", изтъкна той. Според президента нежеланието да се признае истината може да блокира работата на служебния кабинет, а това не бива да се допуска.
Прочети още от статията на в. "Сега"

""Ремотекс - Раднево" има нов собственик", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Задлъжнялото и спряло ремонтно предприятие "Ремотекс - Раднево", което държавата се готвеше да купи, но се отказа, вече има нов собственик. Промяната е станала чрез сделка за компанията-майка "Полет 21" и засяга и другите дъщерни дружества на фирмата. Цената за пакета е около 500 хил. лв., т.е. в пъти по-малко от това, което бившите собственици искаха от държавата, показва справка в Търговския регистър. Купувач е гръцкият гражданин Йоаннис Гиофкос, чието име се свързва със скандалната реституция на гора в Княжево преди няколко години. Самото прехвърляне пък е станало по сложна схема, в която ключов участник е надзорник от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) от квотата на ДПС.
Подготовката за продажбата е започнала още през февруари, когато Гиофкос е купил 50 дяла (10%) от "Полет 21" по номинална стойност. Така срещу 500 лв. той е станал съдружник в предприятието на Сабин Спахиев и Галин Неделчев (виж графиката). Това се е случило точно по времето, когато държавният Българският енергиен холдинг обяви конкурс за оценител на "Ремотекс" и създаде специално дружество, което се очакваше да бъде директният купувач на ремонтния завод (както и на "Химко").
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Коли за 200 лева", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Кола за 200 лв. може да се купи от данъчните. През следващите две седмици в електронния магазин на НАП на www.nap.bg ще бъдат обявени над 60 търга за автомобили. Най-евтината от тях е 12-годишно "Рено Клио" с начална цена от 270 лв., която е навъртяла 164 000 км и няма свидетелство за регистрация. Сред най-примамливите оферти са още "Опел Вектра" от 1990 г. с начална цена 350 лв. и 21-годишна "Сеат Ибиза" за 324 лв. От 14 бона пък ще тръгне наддаването за БМВ Х5, който е най-скъпият предложен автомобил. Продава се и мотоциклет "Ямаха", модел TDM 850, с начална цена 500 лв. Моторът е претърпял катастрофа, няма ключове и номера. В електронния портал на НАП желаещите могат да купят и апартаменти, магазини, атрактивни имоти в курортите. Собствениците им са длъжници на НАП.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Премиерът укроти фонд "Земеделие"", пише в. "Капитал Daily"
След седмица на престрелки чрез публични обвинения и подаване на сигнали до прокуратурата земеделският министър Димитър Греков и директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов демонстрираха примирие след спешна среща при премиера Пламен Орешарски. Резултатът от нея и обсъжданите теми не бяха съобщени. Но за промени в ръководството спря да се говори. Сюжетът беше политически: ДПС опитваше да направи преврат във фонда, а БСП искаше да запази статуквото.

Сега планът е в сряда да се проведе заседание на управителния съвет на фонда, в който са основно зам.-министри. Част от тях, от квотата на БСП, умишлено не ходиха на няколко поредни заседания, за да не се гласува въпросът със смяната на изпълнителния директор и зам.-директора на институцията. След примирието при премиера въпросът може въобще да не бъде обсъждан.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Строим „Южен поток" по правилата на ЕС", четем във в. "Монитор"
Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин се разбраха вчера с дипломат №1 на Русия Сергей Лавров за проекта „Южен поток". Те се обединиха около тезата, че проектът е стратегически както за Русия, така и за ЕС, а в частност и за България, и че трябва да се строи по правилата на Брюксел.
„Страната ни ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно „Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство", отбеляза Росен Плевнелиев по време на срещата си с Лавров. Държавният глава подчерта, че двете страни имат вековни духовни и културни връзки и трябва да градят своето партньорство на прагматична и взаимноизгодна основа. От своя страна Лавров благодари на президента за усилията, които страната ни полага в съхраняването на военни паметници на Русия. „Историята е мост към бъдещето и тя трябва да се представя такава, каквато е - не трябва да се манипулира", съгласи се Плевнелиев.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Пострадалите райони в Добрич и Варна не получават от помощта за бедствия", пише в. "Сега"
Пострадалите от наводненията райони на Варна и Добрич няма да получат и лев от отпуснатите от кабинета 28 млн. лв. за бедствия и аварии. Въпреки че гласуването на правителственото постановление беше забавено, за да се пренаредят проекти и да се посрещнат спешните нужди за възстановяването на засегнатите райони, в документа няма нищо за унищожените от водната стихия райони. Това става ясно от постановлението, което беше публикувано в сайта на правителството.

Парите бяха отпуснати на 2 юли. От тях 24.043 млн. лв. са за общини, а останалите - за министерства. С това финансиране реално фондът за бедствия остава на червено и следващото правителството ще трябва да работи с малко над 15 млн. лв., за да посрещне нуждите на двата града. Вероятно ще се наложи и допълнително отпускане на пари от централния бюджет. Все още не е ясно какъв е размерът на щетите във Варна и Добрич, но вече на няколко пъти от правителството дадоха да се разбере, че няма да може да се разчита на помощ от Европейския съюз. Причината е, че пораженията трябва да са за повече от 232.5 млн. евро.
Прочети още от в. "Сега"

"Цар Футбол между играта и войната" пише в. „Труд"
Цар Футбол. Невероятна игра. Най-великата. Клишета, разбира се, но ние май хич не си даваме сметка колко истина се крие зад тях. Защото те изявяват същността на футбола като наистина изконната игра, най-игралната игра. Замислете се: има ли друга като футбола, в която играта с ръка да се наказва? Ръката, която според Енгелс е превърнала маймуната в човек ("орган, но и продукт на труда"), във футбола е фаул. Тенис, волейбол, баскетбол, борба, ръгби, лакрос, хокей - да редя ли още? - са не просто игри, те са предназначени да превърнат ръката в още по-умел и орган, и продукт на труда. Продължение на труда с игрови средства: играеш, за да превърнеш ръката в още по-съвършен работен инструмент. При футбола нищо такова, ръката е извън правилата: дори можем да кажем с известна ирония, че футболът е сякаш "неръкотворен", не от този свят. Глава, рамо, гърди, корем, че и задник чак, да не споменавам краката - всичко е позволено, единствено ръката не. С нея се трудиш, краката ти служат (и) за бягане, не случайно ФИФА взе да мери колко километра е пробягал играчът. Колкото повече километри, толкова по-добре е играл...
Прочети още от в. „Труд"

„Какво Станишо да купи от Гришо", пише в. „24 часа"
Без елегантен и разнообразен ляв удар няма победа
Големият пробив на Григор Димитров на Уимбълдън има няколко поучителни компоненти, но един си струва да бъде изучаван от другаря Станишев. Това е играта от „бекхенд", т. е. ударите от лявата страна на тялото, когато играчът е десняк. Именно играта отляво е слабото място на БСП и затова столетницата все губи мачовете си.
Г-н Стойнев, който е спряган за наследник на Станишев, също май е чужд на бекхенда. Всичките му идеи са се на форхенд, т. е. десни удари. А опозицията все му ги забива в ляво.
Уточнение - около 10 на сто от тенисистите играят с лявата ръка. При тях бекхендът се пада отдясно. Това е голям бонус срещу останалите 90 на сто. Затова левичари са някои от най-знаковите фигури в тениса, като например Джон Макероу и Джими Конърс, Род Лейвър, Горан Иванишевич, Моника Селеш, Мартина Навратилова и така нататък, и така нататък. Но
най-коварният левичар е сегашният №1 - Рафаел Надал.
Прочети още от статията на в. „24 часа"