Хлебопроизводители искат Български държавен стандарт не само за хляба, но и за пшеницата и брашното, коментира в интервю за Дарик председателят на Българската камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари Николай Тапаров.

„Що се касае до Български държавен стандарт, или БДС, ние смятаме, че това нещо е изпълнимо, ако това се приложи по цялата верига - т.е. зърно, брашно, хляб. Тъй като ако зърното и брашното не са стандартизирани - да не очакваме добър резултат накрая", обясни той.

По думите на председателя на браншовата организация с въвеждането на БДС в сектора ще скочи леко и цената на хляба. Тапаров обаче успокои, че на този етап не се очаква поскъпване на хляба заради по-високите цени на газа и тока.

Хлебопроизовдителите подкрепят въвеждането на българския държавен стандарт (БДС) за хляба. Важно според тях е всички участници в производствената и преработвателната верига да гарантират за качеството на крайния продукт, обясни Тапаров.

От бранша са представили изготвените проекти на предложенията за стандарти на три вида хляб - бял, типов и „Добруджа" пред зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров.