Още през първата седмица на април пазарът на едро на хранителни стоки се успокои и в края на месеца цените се стабилизираха на по-ниско ниво, спрямо предходните два месеца, съобщава в месечния си бюлетин Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Движението на Индекса на Тържищните Цени (ИТЦ), който се измерва от ДКСБТ, през първите четири месеца на настоящата година следва тенденциите от предходната година на понижение, но кривата се стабилизира на по-ниско ниво. В края на март беше регистриран краткотраен скок на стойностите (около +3%), когато кривата стъпи над нивото от същия период на предходната година. Още от началото на април кривата тръгва рязко надолу и в края на месеца се стабилизира на ниво от 1.679 пункта, което в сравнение с последната седмица на април 2009г. е около 5 пункта по-ниско. Аналогичен седмичен скок на стойностите на индекса се наблюдаваше и през пролетта на миналата година, когато през втората седмица на месец април бяха достигнати пикови за 2009 г. стойности.

Върху движението на ИТЦ силно влияние оказват сезонните колебания на цените на голяма част от стоките, които влизат в структурата на индекса и конюнктурата на международния пазара, а краткотрайните резки колебания са свързани с активизиране на пазара на храни по време на празници.

През април, спрямо март, е отчетен лек спад на цените в диапазона 0.5 - 1.5% на захар, брашно, шпеков салам и кайма. С около 2 - 3% е поевтиняването на фасула, ориза, млечни произведения, малотрайните колбаси и кренвиршите. С 13% е паднала цената на яйцата. Поскъпване в интервала 2 - 4% е регистрирано при лещата, скумрията и пилето. Незначително поскъпване от 0.5% е отчетено при цената на слънчогледовото олио.

Движението на цените на плодовете и зеленчуците през април се характеризира със значителни колебания в двете посоки. Най-много през април, спрямо март се е покачила средномесечната цена на оранжерийните домати - 22% и зелето - 13%. С около 2 - 3% са поскъпнали ябълките, бананите и портокалите. През април спрямо март се наблюдава спад на цената на оранжерийните краставици - 25,3%, картофите - 3.4%, чесъна - 1,6%, а цената на лимоните остава на нивото от месец март.

През април 2010г. цените на по-голяма част от хранителните стоки остават на по-ниско ниво спрямо същия месец на миналата година. С около 14 - 16% е поевтиняването на годишна база на фасула, ориза и пилето. В сравнение с април 2009г. е отчетен спад в интервал 5 - 10% на цените на захарта, брашното, млечните произведения, шпековия салам, пилето и каймата. С около 1 - 2% е паднала цената на скумрията и малотрайните колбаси. Малко по-скъпи през април'10 спрямо април'09 са лещата (2,5%), олиото (2%) и кренвиршите (3%), а цената на яйцата остава без промяна.

Цените на част от плодовете и зеленчуците през тази пролет са на по-високо ниво спрямо предходната. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при зрелия чесън - около 63% и лимоните - 13%. Цените на картофите и зелето през април тази година са с около 2 - 3% по-високи, спрямо същия месец на миналата година. На по-ниско ниво спрямо предходната година са цените на ябълките (15.7%), портокалите (16%), бананите (23%). Оранжерийните краставици са поевтинели на годишна база с около 8%, а оранжерийните домати се търгуват през тази пролет на почти същата цена, както предходната.