През първата седмица на март продължава тенденция, започнала от началото на годината цените на едро на храните да поскъпват, макар и с по-слаби темпове спрямо предходните два месеца. При хранителните стоки нарастването е по-малко, докато при плодовете е по-голямо. Има и зеленчуци, които са поевтинели. Това показва бюлетинът на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) за отминалата седмица от 1 до 5 март.

Най-много са повишени цените на ябълките с 7,7% (7 стотинки) и се продават по 0,98 лв. за килограм. Със 7,1% (10 стотинки) са поскъпнали грейпфрутите, които се продават по 1,51 лв./кг. С 10 стотинки са поскъпнали и мандарините, които се продават за 1,54 лв./кг.

Доматите са поевтинели с 2,8% (- 6 стотинки) и се предлагат за 2,08 лв. Морковите са без промяна и се продават за 0,80 лв./кг. От зеленчуците по-скъпо се продават картофите с 5,5% (3 стотинки), по 0,58 лв./кг. Оранжерийните краставиците са поскъпнали с 2% (6 стотинки) и се предлагат за 3,02 лв./кг.

От хранителните стоки по-скъпо са се продавали кашкавалът „Витоша" (с 6 стотинки повече, за 8,36 лв./кг), сиренето краве (с 3 стотинки повече, за 3,69 лв./кг), яйцата (с 1 стотинка повече, за 0,23 лв./бр.). Брашното тип 500 е поевтиняло с 1 стотинка и се продава за 0,68 лв./кг. По-евтино с 2 стотинки се продава оризът, който може да се намери за 1,94 лв./кг.

Най-евтино се е продавал кашкавалът в Пазарджик - 7,49 лв./кг, а най-скъпо във Варна - 10,50 лв./кг. Кравето сирене е било най-евтино в Монтана - 2,84 лв./кг, а най-скъпо се е предлагало в Бургас - 5,45 лв./кг. Олиото също е било най-евтино в Добрич и Пловдив - по 1,75 лв./кг, а най-скъпо мазната течност се е продавала в Пазарджик - по 2 лв./кг.