Немските инвеститори, които са стъпили на българския пазар, не одобряват антикризисните мерки на правителството, сочи проучване за очакваната бизнес среда през 2010 г., изготвено от Германо-българската търговско индустриална камара, съобщава news.bg.

В проучването са участвали 73 немски фирми, като според 48% от тях антикризисните мерки на правителството са незадоволителни, обяви Митко Василев от германо-българската камара.

46% от участниците в запитването са на мнение, че мерките на кабинета "Борисов" са лоши, а едва 6% ги одобряват.

Въпреки това немските инвеститори са доволни като цяло от бизнесклимата у нас. 93% са изключително доволни от условията за бизнес в България и не биха предпочели друга страна, в която да развиват инвестициите си.

По привлекателност на бизнес средата страната ни се нарежда преди Китай, Румъния и Франция. Добра оценка получава евтината и качествена работна ръка в България.

Немският бизнес посочва като основен недостатък за развиване на бизнеса корупцията и лошата публична инфраструктура. Общата оценка, която получава страната ни за инвестиционна среда е Мн. добър 4.60.

Германия е един от стратегическите инвеститори за България, посочи Митко Василев. През последните няколко години стокообменът между двете страни значително е нараснал.

През 2008 г. стокообменът между двете страни достига 4 млрд. евро, през 2009 година, заради кризата, има спад, който снижава до малко над 3 млрд. евро стокообмена. Тези резултати ни връщат на нивата отпреди 5 години, коментира Василев.

Спадът в търговията между двете страни е 20%. Германският износ като цяло бележи спад от 30%, докато при България спадът е само с 2% за 2009 г.

Немските инвеститори у нас не очакват през 2010 година да се подобри бизнесклиматът в страната ни.