Индустрията на хедж фондовете се променя под натиска на таксите, ликвидността, високите минимални инвестиции и регулацията.

Дори названието „хедж фондове" в момента е поставено под въпрос, тъй като разнообразието от стратегии и структури, свързани с индустрията, бързо нараства, съобщава Financial Times, цитиран от Bulgaria On Air.

„Радвам се, че терминът „хедж фондове" си отива, защото не е много точен", твърди партньор в лондонски хедж фонд.

Активите, управлявани от индустрията на хедж фондовете в глобален мащаб, са нараснали от около 40 млрд. през 1990 г. до 2,4 млрд. долара в края на второто тримесечие на годината, сочат данни на Hedge Fund Research, компания, специализирана в областта на анализа на хедж фондове.

Растежът до голяма степен се дължи на обещанието за абсолютна възвращаемост. В разгара на световната финансова криза през 2008 г. стойността на средния хедж фонд спадна с 19%, според HFR. Оттогава досега инвеститорите продължават да влагат пари в сектора, в опит да потърсят диверсификация на акциите и облигациите си.

През миналия месец дружеството Algebris Investments, специализирано във финансовия сектор, стартира дългосрочен финансов фонд, който има малка такса за управление и никакви такси за изпълнение.

„Ние вече не се наричаме хедж фонд. Наричаме се специалисти по управление на активи. Смятаме, че това наименование е по-подходящо от хедж фонд", заяви Масимо Масимила, партньор на Algebris Investments.

Институциите също са насърчавани да инвестират в хедж фондове, тъй като консултантите гледат на хедж фондовете в контекста на цялото портфолио на пенсионния фонд, а не виждат сектора като отделен клас активи.

През последните години сближаването между хедж фондовете, които имат дълги фондове, и фондовете за дялово участие се увеличава, тъй като фирмите се стремят да диверсифицират приходните потоци и да ги насочат към нови пазари. Ето защо линиите между тях започват да се размиват.

Някъде по средата стои набиращата популярност стратегия, която цели да балансира разпределението на рисковете на активите.

Стандартните 2% такса за управление и 20% такса за изпълнение все повече са подложени на натиск, а мениджърите става все по-гъвкави по отношение на структурата на таксите си. Доклад на Goldman Sachs от юни показва, че през миналата година инвеститорите са плащали 1,65% таксиа за управление и 1,83% такса за изпълнение.
Въпреки че терминът хедж донд в момента обхваща широк спектър от стратегии и структури, се оказва, чче някои неща никога не се променят. Едно от тези неща е, че хедж фондовете остават непринуден подход към инвестирането.