Руската газова корпорация Газпром преосмисля инвестиционните си планове в Германия. Причина й дава държавната регулация в енергийния сектор във ФРГ. Ханс- Йоахим Горниг, управителен директор на Gazprom Germania, е заявил това в интервю пред вестник Tagesspiegel.

„В момента интересът ни да инвестираме в Германия е извънредно нисък", казва Горниг. Вина носят политическите рамкови условия: енергийните пазари биват регулирани все по-силно.

„Министърът на околната среда (Зигмар Габриел) и ЕС дори говорят за отнемане от предприятията на техните енергийни и газови мрежи", казва Горниг. „От марксистка гледна точка, това е равностойно на национализация на производствените средства. Още малко - и социализъм".

В резултат на регулацията, това, което сега трябва да се купува за много пари, след няколко години ще трябва да се продава - но вече много по-евтино. Затова всяка бъдеща инвестиция на Газпром в Германия ще се обмисля от много страни. И не само от Газпром - всеки инвеститор се чувства несигурен в такива условия.

Но разбира се за руските предприятия ситуацията е особена. Германският директор счита, че стереотипите от преди 1990 година още не са надживени. Трудно се допуска нов играч на високо конкурентния европейски пазар.

Като пример той дава отпора, срещнал инвестиционната политика на стоманения концерн Mittal в Европа. Северсталь е изправен пред същите условия, а дори и германският EON се затруднява да закупи Endesa в Испания. Очаква се обаче, че Газпром е само пионер в бъдещото „превземане" от руските фирми на германския пазар.

Deutsche Welle припомня, че плановете на Газпром за мащабно инвестиране в Германия бяха оповестени още през миналата година. Интересите на руската компания включваха градските газопреносни мрежи с оглед да се достигне до крайния потребител.

Горниг е казал, че неговата компания е била залята от оферти за съвместен бизнес от различни градски енергийни компании. Докато не е ясно какво точно иска германското правителство, от страна на Газпром изпълнението на задачата било гарантирано.

От Газпром отхвърлиха спекулациите за придобиване на дял в разположената в Есен RWE, номер две на енергийния пазар. Газпром е влизал в контакти с EWE, регионален енергиен доставчик в Олденбург.

На въпрос на Tagesspiegel за цената и запасите на природен газ, Горниг посочва, че изчисления, включващи увеличаване потреблението (например в Китай) в бъдеще, сочат достатъчно природен газ от Русия за следващите 65 години. При поскъпване на газта е възможно и разработване на находища, които сега са експлоатационно икономически нецелесъобразни. Цената на газта е свързана с цената на петрола. В следващите 10 години според Горниг цената на петрола ще се движи около 60 долара за барел, макар да е възможно краткосрочно поевтиняване до 30 долара за барел.

Независимо от горното интервю, днес Financial Times публикува предупреждението на американския финансист Дж. Сорос за прекомерната зависимост на Германия от руския природен газ.

„Немците не искат да признаят опасността, която се крие в това. Докато повечето европейски страни са озадачени от зависимостта от руската енергия, германската управляваща коалиция няма единно мнение как да реагира на този факт".