Дебатът около това колко време американските лихви ще останат без промяна, ще получи важни сигнали през седмицата, в която макроикономическите данни ще имат важна роля.

По-ниските цени на петрола повишиха американското потребителско доверие, като през декември показателят се очаква да удари 109.3 пункта. Данните официално ще излязат във вторник.

По-високите потребителски разходи пък помогнаха на американската икономика да се засили в последното тримесечие на 2006 г. Разходите на гражданите се очаква да са се покачили с 4.3% на годишна база през четвъртото тримесечие, в сравнение с 2.7% ръст през третото.

Първоначалната оценка за ръст на американския БВП, която се очаква в сряда, че за ръст до 3% през четвъртото тримесечие от 2% на годишна база през третото. Забавянето в сектора на недвижимите имоти, се очаква да е повлияло на инвестиционните разходи в целия сектор със спад от 17%.

Широко очаквано е ФЕД да запази американските лихвени нива без промяна на 5.25% в сряда, като интерес отново ще представляват коментарите на банкерите след самото заседание. Инфлационният натиск за сега не отслабват достатъчно бързо, като рискът от нова стъпка за лихвата нагоре, става все по-голям.

В Сряда ще наблюдаваме и индекса за работното заплащане, който се очаква да се покачи от 3.3% през третото тримесечие до 3.5% през четвъртото. В четвъртък, Федералният резерв ще следи любимия си индикатор за инфлацията-личните потребителски разходи, които се очаква да останат без промяна в ръста от 2.2% през декември.

Може да се очаква известен дискомфорт за ФЕД в петък, когато ще са данните за пазара на труда през януари. Почасовото заплащане в САЩ се очаква да се е повишило с 4.2% на годишна база през декември, съвсем близко до рекордните нива от 4.4% отбелязани през 1998 и 1990 г. Пазарът на труда продължава да се развива с добри темпове, като новите работни места извън селскостопанския сектор се очаква да са 145,000.  

В Еврозоната, първоначалната оценка за инфлацията през януари се очаква да се е покачила от 1.9% през декември до 2.1% през настоящия месец. Бизнес доверието в Еврозоната се очаква да е отбелязало рекордно ниво през декември, но покачването на ДДС в Германия определено ще повлече общите настроения през януари надолу. Данните се очакват в сряда.

Производственият индекс PMI на Великобритания се очаква в четвъртък, като се прогнозира да е паднал от 51.9 през декември до 51.8 през януари