Днес е Световният ден на водата, по този повод разговаряме с Инж. Илия Илиев, Управител на „ВиК"ООД, гр.Исперих.

Г-н Илиев, днес, 22 март е празник на водата, колко души в региона разчитат на вашата работа, за да се радват на живителната течност, без която не можем ?

Обслужваме 45 населени места, от които два града и 43 села с население 39749 души на територията на общини-Исперих, Завет и Самуил с обща площ 898, 4 кв. километра.

Дружеството"Водоснабдяване и канализация"ООД, гр. Исперих е с 51% държавно участие и 49% участие на Общините - Исперих, Завет и Самуил.

Основната ни дейност е насочена към експлоатацията на водоснабдителната мрежа, добиване и доставка на питейна вода с качества, отговарящи на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови нужди, до всички потребители на дружеството, които са 19749.

Водопроводната мрежа на дружеството е 706 км., от които 226 км. е довеждаща (преносна) и 480 км. разпределителна мрежа.

Дружеството експлоатира 35 помпени станции (основни помпени станции; шахтови и тръбни кладенци), от които 34 броя са включени в автоматична система за управление и 1 бр. е с местна автоматика.

От общо 79 елементи на водоснабдителните системи 67 бр. са включени в АСУ (автоматичната система за управление) и 12 бр. са с местна автоматика. Автоматизацията на елементите доведе до намаляване на течовете от препълване на резервоарите през 2012 год. на 0.01% при 0.05% през първата година на бизнес плана -2009г.

Кажете нещо и за икономическите параметри на стопанската ви дейност

Стратегията на дружеството е постоянно усъвършенстване на услугата, която предлага, като поддържа баланс между стратегическите цели за висока рентабилност и възвращаемост на инвестициите, осигуряване на безопасна работна среда, работа в екип и възможности за растеж и развитие.

В резултат на подобрената работа по подмяна на водомерите през 2012 г. търговските загуби намаляха на 3.7% при план през първата година на бизнес-плана- 4%, а коефициентът на събираемост при план 0.850 е увеличен на 0.867.

С цел увеличаване непрекъснато количеството на инкасираната вода, дружеството работи по:
- откриване и регистриране на неригистрирани потребители;
- откриване и регистриране на неработещи водомери;
- откриване и регистриране на неточно измерващи водомери;
- откриване и регистриране на незаконни отклонения и неизмервани отклонения;

Да не пропуснем и въпроса за качеството на продукта, който предлагате...

Качеството на питейната вода се наблюдава, контролира и отчита, съгласно изготвената мониторингова програма между дружеството и Регионалната здравна инспекция в Разград.

Водата се обеззаразява с хлорен препарат чрез дозаторни помпени агрегати.
Резултатите от проведения мониторинг през 2012 год. са :
- 93.17%-отговарящи изследвания по микробиологични показатели;
- 99.57% - отговарящи изследвания по физико-химични и радиологични показатели.

Дружеството си е поставило като задача: да достигне 95% на отговарящите изследвания по микробиологични показатели през 2013 год.

В каква посока се развива дружеството, предвиждате ли инвестиции за подобряване на материалната база и предлаганите услуги?

Тъй като 68.27% от мрежите са изградени от етернитови тръби, които отдавна са морално и физически остарели се затрудняваме с постигане на показателя не носеща приходи вода по бизнес-плана.

Считаме, че след влизане в експлоатация на предвидените за рехабилитация водопроводи от трите общини-Исперих, Завет и Самуил и подмяната им с нови тръби от полиетилен висока плътност, резултатите ще се подобрят.
Усилията на ръководството на дружеството са насочени и към постигане на намаляване разходите на ел.енергия чрез:
- оптимизация на експлоатацията - ефективно управление на наличното помпено оборудване;
- включване на всички елементи на водоснабдителните системи в АСУ;
- подмяна на помпеното оборудване с по-ефективно, съобразно с наличните средства;
- обучение на персонала по АСУВ

Работа предстои и се надяваме, че с усилията на всички от колектива, тя ще бъде плодотворна и ще допринесе за постигане на по-високи резултати.

Използвам повода Световния ден на водата - 22 март, за да благодаря на целия колектив за всеотдайната, ежедневна работа!