Ако сте свикнали с високите сметки за парно, което почти не ползвате, пригответе се за новите цени на топлата вода.

Топлата вода може да поскъпне с поне 5% още от 1-ви юли, заради загубите по снабдителните мрежи през сезона, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Според Семерджиев услугата е натоварена с много повече разходи през лятото. Ако се предложи да има разбивка на зимна и лятна цена и тя е оправдана , не би имало пречка да бъде приета.

Намерението за две цени на топлата вода коментира по-рано днес и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Основанията за повишаване на цената на природния газ през третото тримесечие на годината - от началото на юли, се движат около 10-15%, каза още Семерджиев.

По думите му това ще доведе и до увеличение на цената на парното, тъй като основните разходи на топлофикационните дружества са за закупуване на природен газ.

Председателят на ДКЕВР коментира, цитиран от bTV, че увеличение на цената на природния газ през третото тримесечие не може да се избегне, заради пазарната конюнктура.

Петко Милевски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества и директор на „Топлофикация София" заяви, цената на водата през лятото от физическа гледна точка, действително като себестойност, е по-висока, отколкото зимно време.

Според него такава идея досега не се е появявала. Това е нещо съвсем изненадващо. Знам, че някои от топлофикациите се опитваха да продават топлата вода по фиксирани цени през лятото. Това беше санкционирано от ДКЕВР, каза Петко Милевски.

Според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, услугата е много по-натоварена с разходи през лятото.