Испанското правителство е взело решение да отпусне €500 млн. като помощ за излъгани вложители във финансови пирамиди - това е съобщила в петък на пресконференция първият вицепремиер на страната Мария Тереса Ференандес де ла Вега, цитирана от РИА Новости.

„Излъганите вложители ще получат безлихвени кредити в размер до три хиляди евро, които ще им помогнат да преодолеят материалните трудности и които ще се връщат на държавата едва след като откраднатите пари бъдат изискани от пирамидите по съдебен път".

Скандалът във връзка с краха на финансовите пирамиди „Форум на филателиста" (Forum Filatelico) и „Афинса" (Afinsa) гръмна през май 2006. Измамени са приблизително 400 хиляди вложители, от които за няколко години са събрани четири милиарда евро.

Организаторите на пирамидите са убеждавали хората, че най-изгодното вложение на пари е в пощенски марки, на които цената уж растяла от година на година. При това Afinsa сама си е печатала част от марките - разбира се, фалшиви - а Forum макар и да е купувал за клиентите си марки в магазина, им е поставял цени 13 пъти по-високи от реалните.

На клиентите се предлагало да изкупуват от пирамидата пощенските марки и след година да им ги продадат на същата цена плюс шест процента за уж поскъпналата стока.

Доходите на собствениците на пирамидата и лихвите на вложителите се обезпечавали по класическа схема: чрез привличане на нови и нови вложители, тоест парите от новаците отивали за изплащане на лихвите по влоговете на старите клиенти.

Междувременно влоговете в пирамидите не се покривали от държавни застраховки, както обикновените влогове в банките и спестовните каси, тъй като според испанското законодателство капиталите във финансовите учреждения, свързани с колекциониране - независимо дали на марки, монети или антикварни стоки, не подлежат на застраховане.