Германският енергиен колос E.ON в никакъв случай не може да се поздрави, че вече е погълнал вкусния залък на испанската енергийна компания Endessa. След продължилото месеци наред противопоставяне на испанското правителство, в играта влезе и италиански концерн: Enel придоби почти 10% от Endessa. Изглежда назрява анти - E.ON коалиция, коментира Die Welt.

Цената, която Enel е заплатила за всяка от купените 9.9% акции на испанското предприятие, е € 39. Според изявление на италианската страна, покупката е част от стратегически план за укрепване на позицията на Enel на европейския пазар за електроенергия. Преди това в борсовите среди се говореше, че банка UBS купува за Enel акции на Endesa. Тогава се предполагаше, че италианците могат да формират дял между 10 и 25%.

Това може да попречи на плановете на E.ON особено в частта им, която предвижда промяна в ръководните принципи на Endesa. По отношение на италианската инвазия E.ON не са направили изявление.

Борсовият надзорен орган в Испания преди това бе изтеглил акциите на Endesa от търговия и изискваше изясняване на ситуацията. Компанията от Дюселдорф E.ON повече от година се бори да погълне испанската Endesa, предлагайки за тази цел сумата от € 41 млрд., но постоянно бе поставяна пред трудности.

Преди седмици конкурентът от Каталания Gas Natural се отказа от надпреварата за по-големите „мадридчани" Endesa. E.ON вече се виждаха победители и дадоха да се разбере, че още през април искат да „минат бариерите". Оповестеното навлизане на Enel сега може сериозно да попречи на тези планове, ако не и съвсем да ги обезвреди.

Enel през 2001 погълна испанския доставчик Viesgo и отдавна иска да засили присъствието си в Испания. Също и към конкурентната френска Suez италианците показаха интерес, но тогава попречи съпротивата на Франция.

Броени часове преди информацията за италианския ангажимент в Endesa, от испанското правителство пророкуваха, че E.ON може да не успее да осъществи въпросното поглъщане. Министърът на индустрията на Испания Хуан Клос е казал в радиоинтервю, че най-вероятно контролът в най-големия енергиен доставчик на Испания ще остане в страната.

Според интернет- изданието „El Confidencial" Enel може да си съдейства с големия акционер в Endesa Acciona, за да се блокира офертата на E.ON. Смесеният концерн Acciona през септември учудващо се включи в надпреварата за Endesa и сега държи 21% в нея. Acciona е против поглъщане на Endesa от E.ON. Спекулира се, че при евентуална покупка от E.ON, Acciona ще се оттегли.

В последната си оферта от февруари E.ON повиши цената до €38,75 и според испанския закон вече не може да променя нищо в предложението си. Във вторник акциите на Endesa затвориха на €38,12.

С поглъщането на Endesa, E.ON желае да заеме световния връх в производството и доставката на енергия. Условие за това е да се премахне - още на извънредното заседание на акционерите на Endesa на 20 март, ограничението от 10% в правата на глас. Управителният съвет на Endesa е подкрепил предложението E.ON и е препоръчал защитната мярка да бъде вдигната. Големият акционер Caja Madrid с близо 10% от акциите на Endesa вече се е съгласил с промяната.