Вече приключи оценката на проекта за изграждане на системата от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община и проектът се изпраща за оценка в Европейската комисия, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Това е наложително заради регламента на комисията, според който всички големи инфраструктурни обекти в сектор „Околна среда" на стойност над 25 млн. евро подлежат на одобрение от Европейската комисия, при положение, че са преминали оценка на национално ниво.

Процедурата трае между 3 месеца и 1 година в зависимост от качеството на проектната документация и натовареността на отговорните звена в Брюксел.

Общата стойност на проекта е 359 435 408 лв. От тях над 256 млн. лв. ще се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС /в размер на 85%/ и от държавния бюджет /в размер на15%/ чрез Оперативна програма „Околна среда".

Останалите над 103 млн. лв. ще се осигурят от Столичната община със заем от Европейската инвестиционна банка, която вече даде положителна оценка на инвестицията.

Предвижда се да бъдат изградени инсталация за механично биологично третиране на битови отпадъци, инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци, депо за остатъчните отпадъци, цялата довеждаща инфраструктура до трите съоръжения - път, водопроводи за питейно и промишлено водоснабдяване, електропроводи за високо и ниско напрежение и др.

С изпълнението на проекта ще се осигури екологосъобразното обезвреждане на битовите отпадъци в най-голямата община в България и ще се намалят количествата депонирани отпадъци с 60%.

Ще се създадат работни места за над 100 души. Изпълнител на проекта е Столична община, предвижда се строителството да приключи през 2012 г.