"Изпушваме от работа", извежда на първа страница в. "Стандарт"
По един Лубиц дреме във всеки пети българин. 19,5% от работещите у нас признават, че едвам издържат на изнервящата обстановка в офиса. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ за индекса на трудовия климат. Цифрите представи директорът му Любен Томев.
Изцедени - и физически, и психически. В това състояние си тръгват от офиса 17,9 на сто от българите. Най-стресирани са хората, които се трудят през уикендите, рядко се радват на отпуск, "наказани" са с по-монотонна работа и не са доволни от заплатата си, сочат данните на ИССИ. Най-лесно изпушват миньори, учители, финансисти и медици, показва още проучването на КНСБ. А напрежението мачка по-сериозно шефовете заради отговорностите, които лежат на плещите им, обобщават експертите. Въпреки това тормозът в офиса е по-скоро изключение. Обект на психически терор и натиск в службата са били едва 3,5% от изследваните. От физическо насилие и
Прочети още от в. "Стандарт"

"Икономисти и юристи с дипломи от чужбина се връщат у нас" четем на първа страница във в. "Монитор"
Икономисти, юристи, инженери и ИТ специалисти, дипломирали се във вузове в чужбина, търсят реализация у нас. Това показват данни от проекта „Работа за мен" на Агенцията по заетостта (АЗ). Инициативата започна през февруари 2014 г. и целта й беше да срещне български фирми с родни студенти от чужбина. За близо 2 г. младежи, учещи в университети от Европа и САЩ, се запознаха с възможностите за кариерно развитие в България. 220 студенти зад граница са решили да пробват късмета си и са подавали CV-то си в АЗ. Там експерти им изготвят специални профили, които изпращат на работодатели. Около 60 младежи вече взели решението да градят кариера у нас
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Вредните храни - на червени рафтове в магазините" е заглавиe от в. "Труд"
300 грама пържени картофи, приготвени в опасни мазнини, ще поскъпнат с 1,12 лв.
Забраняват насочената към деца реклама по телевизията и радиото на вредните продукти
Вредните храни, които ще бъдат обложени с новия данък обществено здраве, ще се подреждат на специално оцветени в червено щандове в магазините.
Прочети още от в. "Труд"

"Българската столица на сладоледа", четем във в. "Капитал Daily"
През лятото започна събирането на кандидатури за участие в конкурса "Най-добра българска фирма", организиран от Първа инвестиционна банка (Fibank), който цели да насочи обществения интерес към предприемачеството.Тазгодишното, четвърто, издание събира заявки за участие до 18 октомври. Победителите се избират в няколко категории: "Средни и големи фирми", "Микро- и малки фирми", "Стартираща фирма", както и новата категория "Проектно финансиране на бизнес таланти". Жури оценява участниците, които се...
Прочети още от в " Капитал Daily"

„43 ст. данък на литър подсладени напитки", четем на първа страница на в. „24 часа"
Най-висок е за имитиращите млечни продукти - 78% от цената
Данък "обществено здраве" ще взема 0,43 лв. от цената на литър подсладени напитки, енергийни напитки и шоколадови изделия с под 40% съдържание на какао, и по 0,81 лв. към цената на килограм бисквити, тестени изделия, захарни продукти и сладолед. Налогът е заради съдържание на захар над здравословната норма, а сумите важат съответно за литър и килограм продукт.
Това предвижда проектозаконът за въвеждане на данък "обществено здраве", който здравният министър д-р Петър Москов пуска за обществено обсъждане днес.
Прочети още от в. „24 часа"

"Данъкът върху вредните храни ще е от 3 до 78%" е водещo заглавиe на в. "Сега"
България е на път да се нареди сред малкото страни в Европа, в които има данък "вредни храни". От догодина с него ще се облагат 4 групи продукти - тези, които съдържат над определена норма сол, захар, кофеин и таурин, както и всички храни с частично хидрогенирани растителни масла, или т.нар. трансмазнини. Налогът, наречен от здравното министерство данък "обществено здраве", ще варира според храната и няма да е с единна ставка. Той ще се плаща еднократно - при първата продажба по веригата, ако обложеният е производител или дистрибутор от ЕС или България, или при внос на митницата за фирми от трети държави.

Продуктите с трансмазнини ще са обложени с най-висок данък. Най-голям е за имитацията на млечни продукти - сирене и кашкавал - 78%, което значи, че за килограм поскъпването ще е с 3.10 лв. за продукт с цена 3.95 лв. 58% ще е данъкът за маргарините, които съдържат частично хидрогенирани масла, като продукт от 5.33 лв. ще поскъпне с 3.10 лв. 44% е данъкът за тестените изделия с трансмазнини - готови баници и закуски, бутер тесто.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„"Щрабаг" ще ремонтира четири булеварда в Пловдив за 28 млн. лв.", пише в. "Капитал Daily"
Австрийската строителна компания "Шрабаг" е сключила договор за 28.3 млн. лева за ремонт на три булеварда в Пловдив и изграждане на един нов. Това стана ясно по време на първа копка за ремонта на първия от тях - ул. "Коматевско шосе". Една от най-големите общински поръчки за инфраструктура през последната година се финансира със заем от 30 млн. лева, договорен от община Пловдив с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в края на миналата година.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„На Калфин всички работници са му мили, но някои са му по-мили", пише в. "Сега"
Решението на вицепремиера Ивайло Калфин да наложи диференцирано увеличение на минималните осигурителни прагове щеше да е похвално, ако не беше приложено към един-единствен сектор, при това без ясни аргументи. Миналата седмица министърът обяви, че ще наложи рекордните 7.5% ръст на праговете в икономическите дейности, по които не е постигнато споразумение, но ще "пощади" 3-те хиляди работещи в производството на тютюневи изделия поради влошеното състояние на този сектор.
Прочети още от в. "Сега"

"За енергетиката - професионално, а не популистки" пише в. „Труд"
Идеята за директен електропровод от американските ТЕЦ към Турция означава двете централи да станат част от енергийната система на съседите.
Обществото отдавна жадува за обективната картина на този критичен за стабилността на държавата отрасъл.
В последните 10 години енергетиката е в центъра на вниманието поради една елементарна причина - конфликтът между политиките, свързани с доходите, и тези, свързани с цената на електроенергията. Нерешаването на проблема с ниските доходи насочи вниманието към цената на ел.енергията и независимо че тя продължава да бъде най-ниска в ЕС за бита, редица правителства търсиха и продължават да търсят „резерви" за нейното намаляване. Каква е цената на този подход никой не може да каже, защото все още не сме я платили в пълен размер.
Прочети още от в. „Труд"

"9 % ДДС за лифт карти и ски оборудване поиска бизнесът ", четем във в. "Монитор"
ДДС за лифт карти, ски оборудване и зимните училища да бъде намален на 9 %. Това поиска Мариян Беляков изпълнителен директор на „Пампорово АД" по време на среща с туристическия бранш, инициирана от КРИБ и КНСБ в рамките на Националната кампания „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще". В момента за тях се плаща 20 % данък добавена стойност, а 9 % има само върху нощувките. Със спестените средства може да се подобрява инфраструктурата, да се прави реклама или да се инвестира в различни обекти в курортите. Подобно решение обаче може да се вземе само в Министерството на финансите, а министърът на туризма обеща да лобира за това.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„25 млн. лв. за километър магистрала", пише в. „24 часа"
Правителството даде съгласие пътната агенция да сключи договори за участък 2 от Западната дъга на софийския околовръстен път. Тя е част от магистралата "Калотина - София." За отсечката са нужни или 133 481 117 лв., от които 7 422 000 лв. по старата програма "Транспорт", а 126 059 117 лв. - от новата. Проектът предвижда 5,53 км нов път, което прави по 25 млн. лв. на километър. Оскъпяването е заради три пътни възела, два жп надлеза и пресичане на пътя за с. Волуяк, свързващ участък 1 от същия проект с изграждащата се Северна скоростна тангента и магистралата до Калотина.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Всеки инвеститор е добре дошъл, но не на всяка цена", пише в. "Стандарт"
Очаквам скоро немската компания "Мултивак" да отвори завод в Божурище, казва министър Божидар Лукарски
- Г-н Лукарски, за вас какво ще бъде успех на местните избори - спечелил кандидат на СДС или на Реформаторския блок?
- Разбира се, че гледаме в рамките на Реформаторския блок. Но тъй като нашата партия СДС е с най-силните позиции в местната власт от другите партии в РБ, за мен е важно и като СДС да запазим тези позиции. Очаквам на традиционните места, където имаме кметове на РБ и на СДС, те да затвърдят позициите си и отново да победят. А всяко ново място бих отчел като добър резултат за блока и СДС. Не трябва да гледаме само за кметски места обаче, а и броя общински съветници. Реформаторският блок има добро представителство в доста от общинските съвети в големите градове, а СДС и в доста от малките населени места. Надявам се да имаме повече съветници отколкото сега.
Прочети още от в. "Стандарт"