През последните години енергетиката не е просто дял от икономиката. Нейното измерение отива доста по-далеч - в области като опазването на природата и изменението на климата.

Измеренията на енергетиката могат да се търсят във външната политика и в ключови проекти. Това каза на откриването на конференцията в София на тема „Политики и стратегии за управление на емисиите парникови газове" вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, съобщи „Фокус".

В последните години България обръща голямо внимание на енергетиката - чрез трайната промяна на производството на енергия в страната, чрез износа на енергия. "Заедно с наши партньори от Централна и Източна Европа, България не е съгласна с това коя да е базовата година, спрямо която ще се смята намалението на вредни газове.

България предлага базовата година да е 1988 година, когато българската икономика се е развивала добре. Европейският съюз предлага базова година да бъде 1990 година", каза министър Калфин.

Всички производства в ЕС до 2013 година трябва да си купуват сертификати за емисии от вредни газове. За България и редица страни това е проблем. Страната ни работи активно в това отношение, има и планове за развитие на нови технологии. Но това е свързано с големи инвестиции.

Това са двата големи проблема, по които се дебатира в ЕС и с които все още страната ни не може да се съгласи" каза още министър Калфин.

За България постигането и прилагането на общи правила за опазване на околната среда и намаляване на вредните газове ще бъде свързано със сериозни усилия. Но от друга страна това ще доведе до повишаване на конкурентноспособността на българската енергетика. Това зам.-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева.

Това от друга страна ще спомогне за подобряване на качеството на живот на българското население.
Според Радева в дългосрочен план националната енергийна политика на България е свързана с прилагането на интегриран подход за подобряване па енергийната ефективност.

Тя обясни, че членството в Европейския съюз налага прилагането на конкретни действия за подобряване на енергийната ефективност. От друга страна - трябва да се подобри структурата на енергийните източници. Радева обясни, че за да се избегнат санкции от страна Европейската комисия в тази посока, трябва да се поддържат национални регулаторни рамки на българската енергетика.

Европейският съюз има отделени средства от оперативните програми за финансово подпомагане и стимулиране за постигане на нормите на съюза, свързани с управлението на вредни газове и опазване на околната среда.