На церемонията по връчване на годишните награди на дружествата, членове на Българска минно-геоложка камара, дали най-добри показатели през 2006 г. , „Каолин" АД - Сеново получи отличие в подотрасъл „Добив и преработка на индустриални суровини" , съобщи ruseINFO.com

В хода на пресконференция, която се проведе на официалния празник на деня на миньора, бяха оповестени интересни данни за състоянието на миния отрасъл.

При производството каолин се отчитат общо 236 116 тона . Това представлява 4 % ръст спрямо 2005 г.

Бяха коментирани и тенденциите при добива на нерудни и индустриални минерални суровини, който  в условията на жестока конкуренция с внос на суровини  бележи качествено ново развитие.То е насочено не само за задоволяване на вътрешния пазар от качествени суровини, но и производство на продукти за износ.

За пример в това отношение бе изтъкната политиката на най-голямото дружество в бранша - "Каолин" АД, коeто запълва нишите в подотрасъла с усвояване производството на нови продукти.

На пресконференцията бяха разисквани и някои от наболелите проблеми в бранша и ограниченията свързани със Закона за подземните богатства, заради които дружеството изнася проучвателната си и добивна дейност в други съседни страни, допълниха от ruseINFO.com.