Китайският премиер Вен Жибао в четвъртък е заявил, че очаква Република Китай и Република Корея да ускорят създаването на китайско-корейска зона за свободна търговия (ЗСТ), съобщава агенция Синхуа.

„Китай и Корея трябва в кратък срок да достигнат до взаимноизгодно предложение за ЗСТ, което да проправи пътя за ЗСТ , е казал Вен пред корейски журналисти. Интервюто е дадено в навечерието на първата от осем години визита на премиер на Китай в Южна Корея, насрочена за 10 - 11 април.

Китай приветства факта, че Корея е признала Китай за пазарна икономика. Взаимната търговия между двете страни се е увеличила 26 пъти от възстановяването на дипломатическите връзки между двете страни през 1992 и за 2006 е възлязла на $130 млрд.

„Тесните търговски връзки между Китай и РК се базират на принципа на равенството, взаимната полза и взаимното допълване". Целта, която е поставил китайският президент Ху Жинтао и корейският президент Рох Мун-хюн е до 2012 да се достигне взаимен търговски обмен от $200 млрд. Освен това е постигнато споразумение за 12 ключови зони на кооперация и пет мерки за либерализация на търговията и инвестициите.

Вен е посочил, че двете страни трябва да си съдействат повече в областите на енергийната ефективност, опазването на околната среда, високите технологии и информационната индустрия. Двете страни трябва да се консултират и в рамките на международни механизми като СТО и Азиатско-тихоокеанския икономически форум.

Посещението на Вен в Сеул ще открие година на Китайско-Корейската търговия с 47 спонсорирани от Китай програми за размяна.

Относно въпроса за обединението на КНДР и Република Корея, Вен е казал, че двете страни трябва да решат проблема си „независимо и мирно".