Китайското правителство в концентрирана кампания е започнало да отправя икономически заплахи срещу Съединените щати, подсказвайки, че може да започне да ликвидира огромните си наличности от бонове на US Treasury, ако Вашингтон въведе търговски санкции с цел ускоряване поскъпването на юана.

Двама висши служители в Комунистическата партия на Китай в интервюта през последните дни за пръв път са предупредили, че Пекин може да използва огромните си запаси от чуждестранна валута, възлизащи в момента на $1,33 трилиона, като политическо оръжие, за да отговори на натиска от Конгреса на САЩ.

Промените в китайската политика често се обявяват от популярни публични фигури или академици, напомня британският Telegraph.

Тази акция в китайските държавни медии се описва като „ядрената възможност" на страната. Наистина, Китай може да дръпне спусъка за срив на долара в един момент, когато американската валута е под историческите нива на подкрепа.

Агресивен ход на Китай може да доведе и до срив на американските бонове, което ще удари жилищния пазар в САЩ и евентуално ще повлече икономиката в рецесия.

Преценява се, че Китай държи над $900 млрд. в американски бонове.

Сия Бин, финансов ръководител на китайския Център за изследване на развитието (с ранг на министерство), заяви позиция, която изглежда е правителствена политика, с коментар през миналата седмица, че резервите в чуждестранна валута на Пекин ще бъдат използвани като „игрален чип" в преговорите със САЩ.

„Разбира се, Китай не иска някой нежелан феномен в глобалния финансов ред", казал е той.

Хе Фан, служител в Китайската академия на социалните науки, вчера отиде и по-далеч, давайки да се разбере, че Пекин има силата да предизвика колапс на долара, ако реши да направи така.

„Китай е натрупал голям обем американски долари. Подобна голяма сума, от която значителна част е в бонове на Трежъри, допринася твърде много за запазване позицията на долара като резервна валута", казал е Хе за China Daily. „Русия, Швейцария и някои други страни намалиха доларовите си активи. Няма изгледи Китай да ги последва - докато разменният курс на юана спрямо долара е стабилен".

„Китайската централна банка ще започне да продава долари, ако юанът поскъпне драстично, което може да доведе до масово обезценяване на долара".

Заплахите са насочени пряко срещу предизборната кампания на Хилъри Клинтън, която призова за рестриктивен курс, който да предотврати ситуацията „Америка да е заложник на икономическите решения, вземани от Пекин, Шанхай или Токио". Клинтън е казала, че 44% чужд контрол върху националния дълг е направил САЩ особено уязвими.

Според валутен стратег в нюйоркска банка, коментарите от Китай са послание към Сената, тъй като от Белия дом се готви законопроект за обсъждане през есенната сесия.

„Думите са алармиращи и недвусмислени. Това носи ясна политическа заплаха и може да има много сериозни последици във време, когато кредитните пазари вече са изплашени от заразата на кризата във вторичните ипотеки".

Законопроект предложен от група американски сенатори и подкрепен от Финансовата комисия на Сената, призовава за търговски мита срещу китайските стоки като отмъщение срещу подозренията за валутни манипулации.

През последните две години юанът поскъпна с 9% спрямо долара, обаче това не попречи на ръста на китайския търговски излишък, който през юни достигна $26.9 млрд.

Хенри Полсън, глава на финансовото министерство, е на позиция, че подобни санкции ще подкопаят авторитета на САЩ и могат да „дръпнат спусъка" за глобален цикъл от протекционистични мерки.