Китай официално откри пилотна програма, с която да позволи на компаниите вноса и износа в женминби в определени региони, основна стъпка към превръщането на китайската валута в международна, съобщи Reuters.

Шест базирани в Шанхай фирми с техните поделения в Хонг Конг и партньори в Индонезия подписаха договори в понеделник, да бъдат сред първите, които уреждат бизнес сделки в китайската валута. Според шефовете на компаниите този ход ще спести разходи и ще намали зависимостта им от промените на валутните курсове и свързаните с тях рискове.

Bank of China и Bank of Communications са първите заемодатели, които ще извършват международни транзакции в юани.

Властите в Хонконг вече подписаха дълго очаквания договор за извършване на транзакции в юани при търговията с Китай.

От базираната в Хонконг HSBC обявиха, че са сключили първото си споразумение за търговия с ренминби с Шанхай и са извършили първата си трансгранична кредитна транзакция в юани.

Отчасти заради липсата на умения за хеджиране срещу валутна нестабилност, много малки китайски износители фалираха, след като Китай преоцени женминби с 2.1% спрямо долара през юли 2005 година. От тогава насам юанът поскъпна с още 19% спрямо долара.

При обявяването през април на програмата за международна търговия, деноминирана в юани, властите в Пекин казаха, че първоначално ще бъде ограничена до определени области, включително и Хонг Конг и Макао, извън континенталната част на Китай.

Програмата също така цели юанът да се превърне в разплащателно средство между държавите от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

Въпреки, че общата сума по първата партида от сделки, подписана в понеделник, е била малка, по-малко от 14 милиона женминби, или $2 милиона, държавните медии съобщиха, че около 400 китайски компании вече са спечелили одобрението на властите за това да извършват международни транзакции в юани, което показва, че "програмата има огромен потенциал".

След като наляха 4 трилиона юана по програмата за стимулиране на икономиката на страната и още над 5 трилиона юана от началото на годината, чрез банкови кредити от контролираните от държавата банки в Китай, властите в Пекин изглежда търсят начин да финансират фискалните си разходи чрез издаване и продажба на деноминирани в местната валута облигации на чуждестранни инвеститори.

Възможност, от която например САЩ се възползват в пълна степен, за да финансират разходите, свързани със стабилизирането на икономиката си.