Австрийският производител на строителни материали „Knauf" ще инвестира 62 млн. евро в изграждането на нов завод за гипсови плоскости в южна България, съобщиха от компанията, цитирани от агенция „Ройтерс".

Новият завод ще бъде построен в района на мини „Марица Изток" и топлоелектрическите централи, като ще разполага с годишен производствен капацитет от 30 млн. кв.м., съобщи проект мениджърът на българското дружество Стефан Василев.

Заводът ще започне да функционира през октомври следващата година.

„Решихме да инвестираме в България, заради строителния бум в страната, както и благоприятния инвестиционен климат от присъединяването към ЕС", заяви Василев.

Заводът ще ползва като суровина гипсови отпадъци, получавани от двете топлоелектрически централи, които оперират в комплекса на „Марица Изток".

Това е втората инвестиция на чуждия производител у нас, след като в началото на 1997 година „Knauf" закупи и изцяло реконструира заводът за гипсфазерни плоскости във Видин.

Австрийците оборудваха завода на европейско ниво, като покачиха годишния производствен капацитет на близо 8 млн. кв. м. С цел да задоволи повишеното търсене на продукцията си в България и Западна Европа в края на същата година предприятието във Видин премина на четирисменен режим на работа.

У нас "Knauf" също така осъществява консултации и техническа помощ за проектанти, архитекти и строители, обучава кадри за сухо строителство, както и развива една добре изградена дистрибуторска мрежа с компетентни и надеждни партньори.