Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че руските миротворци и прикрепените към тях части са пристъпили към операция за принудително налагане на мир на грузинската страна в зоната на грузинско - осетинския конфликт, съобщи РИА Новости.

В нощта срещу 8 август грузинските войски са влезли в Южна Осетия и са обстреляли Цхинвали. Значителна част от града е разрушна, пострадали са много осетински села. Властите на Южна Осетия съобщават за масови жертви сред мирното население (по сведения на BBC, до 1400 души).

По последни данни, руските войски са "очистили" Цхинвали от грузинските сили, но ситуацията "остава много сложна". Според южноосетинците, загиналите мирни граждани са 1600. Столицата на Южна Осетия е разрушена.

Министерството на отбраната на РФ говори за 15 загинали руски миротворци. Грузинският президент Михаил Саакашвили твърди, че загиналите в боевете грузинци са 30.

През цялото време воюващите страни подават противоположна информация за развитието на събитията. Военен министър на Грузия настоява, че са свалени четири руски бойни самолета.

Днес презиндентът на Русия на среща в Кремъл е посочил: „Нашите миротворци и прикрепените към тях части в настоящия момент осъществяват операция за принуждаване на грузинската страна на мир. Върху тях също така пада отговорността за защита на населението. Сега ще ще се заемем с всичко това".

Медведев се е срещнал с министъра на отбраната и началника на генералния щаб и е поискал да му доложат обстановката. По-рано помощник в главното командване на пехотата е информирал руската информационна агенция, че части и подразделения на 58 руска армия са извършили марш-на-скок в тежки планински условия под обстрела на грузинската артилерия и в нощта срещу събота са излезли в покрайнините на Цхинвали.

По думите на информатора, в Цхинвали са навлезли танкови, мотострелкови и разузнавателни поделения с щатна бойна техника. В най-близките самолетни площадки са разположени руски бойни самолети.

„Русия изпраща нови войски в Южна Осетия, където подкрепя сепаратистите, нападнати от грузински войски" - съобщава агенция „Ройтерс" и изтъква, че про-западно ориентираните лидери на Грузия са си спечелили подкрепата на Запада и в Обединените нации са се разменили реплики, напомнящи на Студената война.

Постоянниет членове на Съвета за сигурност Великобритания, Франция и САЩ казват, че руската агресия е главният фактор за ескалирането на конфликта.

Очаква се в следващите няколко часа в зоната на конфликта да пристигнат нови руски сили със специално назначение, предава РИА Нвости.

САЩ вече призоваха Русия да изтегли войските си и да уважава териториалната цялост на Грузия. Грузинският президент е обявил, че изтегля половината от контингента от 2,000 души в Ирак за справяне с кризата. От снощи въздушните връзки Русия - Грузия са прекратени.

Грузински власти разпространяват, че в най-скоро време очакват Тбилиси да бъде нападнат от руснаците и някои правителствени служби вече се евакуират. Говорителят на вътрешното министерство обяснява, че една от атаките е станала в близост до тръбопровода Баку - Тбилиси - Джейхан, който доставя нефта от Каспийско море на запад.