Очаква ни криза в енергетиката, прогнозира Станислав Иванов от ГЕРБ. Какво се случва, ако приходите от продажбата на емисии не влязат в бюджета и това не запълни дупката, която управляващите отвориха, попита той, цитиран от news.bg.

Припомняме, намалението от 5% на цената на тока дойде от това, че се поемат разходите за добавката за зелена енергия от продажбата на квоти парникови газове. Очакваният приход от кабинета от тази продажба е в размер на около 500 милиона лева.

Според Иванов обаче квотите, които можем да продадем са до максимум 140 милиона лева. Останалата сума до планираните 500 милиона лева остава висяща, по думите му. Тези пари в края на годината от бюджета трябва да бъдат вкарани в НЕК или трябва да се отпишат като вземания на НЕК, обясни Иванов.

Това е , което ни очаква, притеснен е депутатът от ГЕРБ.

Според него управляващите изкуствено са задължили НЕК с няколкостотин милиона, за да може хората да получават по 2 лева по-малко на сметка. Според Иванов, не токът е поевтинял, просто фактурите са преструктурирани. Досега поне хората знаеха за какво плащат, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Беше обявено намаление на цената на тока, но хората останаха с усещане, че такова няма, смята Станислав Иванов. Според него каквото и да се случва с цената на тока, то става на тъмно.