Кошмарът на американските икономически власти се сбъдна: доверието в способността им да извадят страната от причинената от проблемите в ипотечния сектор паника във финансовия сектор, достигна най-ниското си ниво от началото на кризата.

Това означава загубите за инвеститорите, които вече са на обща стойност от близо половин трилиона долара, могат да нараснат още повече през следващите няколко месеца, с последици за бизнес инвестициите и цялостната стабилност на икономиката.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке и финансовият министър Хенри Полсън, отчетоха пред Конгреса тази седмица нестабилното състояние на финансовия сектор в страната.

Те се сблъскаха с необичайно ожесточените въпроси от законодателите относно осъществимостта на план за предоставяне на допълнителни средства за финансиране на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac.

"Аз ще използват всички правомощия в моя арсенал, за да се спре това", каза Джим Бънунг, сенатор от Републиканската партия, противопоставящ се на инициатива на Министерството на финансите.

Правителственият план за стабилизиране на институциите не успя да възстанови доверието на инвеститорите във финансовите пазари.

Акциите на американските компании тръгнаха нагоре вчера, но това се дължеше преди всичко на спада на цената на петрола, отколкото на тенденция за възстановяване на доверието на инвеститорите в перспективите за растеж на американските пазари.

Според анализаторите хоризонтите на хората са се отдалечили до 2009 година и въпреки това те не виждат края на кредитните загуби и липсата на добри новини, които да обърнат тенденцията.

Fannie Mae и Freddie Mac притежават или гарантират за ипотеки в САЩ на стойност около $5 трилиона, което е близо половината от целия пазар в страната.

Реакцията на пазара на облигации на плана за стабилизиране на компаниите е показателна.

Американските съкровищни бонове поскъпнаха бързо, независимо от рекордното покачване на инфлацията зад Океана до 5.0% и повишението на производствените цени с 9.2%, отчетени в сряда и вторник.

Тази реакция към държавния дълг, чиято фиксирана доходност го прави високо чувствителен към инфлацията, показва колко изнервени са инвеститорите.

Те биха предпочели да притежават документ, чиято стойност може да се променят с течение на времето, отколкото да се изправят пред перспективата от скорошни загуби от инвестиции в рискови активи като акции или облигации, обезпечени с жилищни активи.

Особено силен беше ударът върху доверието тази седмица, в началото на която банковите акции в САЩ паднаха до най-ниското си ниво от 1996 г. насам заради опасенията от на пръв поглед безкрайни загуби.

Най-новите притеснения на инвеститорите са породени от рухването на базирания в Калифорния ипотечен заемодател IndyMac.

Регулаторните органи поеха контрола на компанията в петък, след като банката, чиито паникьосани вложители изтеглиха $ 1.3 милиарда от спестяванията си за 11 работни дни. Това беше един от най-големите банкови фалити в историята на САЩ.

Най-плашеща е перспективата, че нещата изглежда ще се влошават вместо да се подобряват, защото жилищния пазар на практика няма дъно, от което да се оттласне, което съчетано със слабия долар и рекордните цени на петрола прави опасенията на инвеститорите съвсем резонни.

Според част от анализаторите повече от 300 американски банки може да фалират или да бъдат продадени в следващите три години, което е два пъти повече от очакванията публикувани през февруари, въпреки че случаите на банкрутирали финансови институции до се га са единични.

В последните месеци оптимистичните прогнози на Фед и Финансовото министерство не бяха подкрепени от движението на пазара и икономиката, което задълбочи кризата на доверието.

Изглежда Бен Бернанке осъзнава това, защото в докладите си пред сенатските комисии потъмни краските и реално опроверга предишните си прогнози за намаляване на рисковете пред икономическия растеж.

"Възможността високите цени на енергията, строгите кредитни условия, както и спада на всички пазари на жилища увеличават риска от значително намаляване на перспективите за растеж," каза той, като същевременно подчерта и загрижеността си за инфлацията.

Но през април, Международния валутен фонд получи някои критики, по отношение на оценката му на общите загуби, свързани с кризата, в това число и застраховките и стойността на имотите, който ще достигнат $1 трилион.

По това време редица анализатори смятаха, че сумата е твърде висока. Но със задълбочаването на кризата, прогнозата може да се окаже дори консервативна.

Скоро стана известно, че Федералната корпорация за гарантиране на влоговете или FDIC, има таен списък от около 90 банки, които биха могли да изпаднат в затруднение по отношение на ликвидността си.

Развитието на ситуацията около Fannie и Freddie предполага, че този списък може да се окаже по-дълъг.

"Този инцидент не е последният," коментира кризата на доверието към Fannie и Freddie, финансиста Джордж Сорос, за когото е известно, че умело се възползва от проблемите на пазара и който описва сегашните проблеми като "най-сериозната финансова криза на нашето съществуване."