В Пекин и в други региони на Китай се разрази най-силната криза за дизелово гориво за последните две години. Един човек е бил убит в бой за място на опашката за гориво на бензиностанция, съобщава Ройтерс.

Недостигът е предизвикан от голямата разлика между вътрешни цени на гориво, които от 17 месеца са замразени, и стойността на нефта на световните пазари. Засега не е ясно какви действия ще предприемат властите на Китай, но те се боят дa освободят цените, тъй като е вероятен рязък скок на инфлацията.

Държавната компания Sinopec, най-голямата нефтопреработваща компания на Китай, по-рано обеща да увеличи доставките на гориво в бензиностанциите. Сега тя се принуждава да купува допълнителни обеми нефт в чужбина.

Предполага се, че до края на годината Sinopec ще получи няколко транша от бюджета на Китай, което ще позволи на компанията да снижи загубите си. Впрочем Sinopec прогнозират продължаващо съкращаване на производството на дизелово гориво.

PetroChina, другата голяма нефтена компания на Китай, също губи значителни суми заради това, че е принудена да доставя гориво на преработващите заводи по ниски цени.

Китай е втори в света потребител на петрол, отстъпвайки само на САЩ.