Комисията за регулиране на съобщенията разпрати писма до президента на Републиката, премиера, главния прокурор и председателя на Народното събрание, в които ги информира за действия на СЕМ, довели реално до провала на конкурса за аналогово наземно телевизионно разпръскване за градовете Пловдив и Варна.

В Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) са получени заповеди от Съвета за електронни медии (СЕМ), с които се определят участниците в експертните комисии по конкурсните процедури за наземно аналогово телевизионно разпръскване за територията на градовете Пловдив и Варна.

Съгласно Закона за радиото и телевизията и Правилата за провеждане на конкурси, експертните комисии се определят чрез жребий и включват трима членове на Съвета и двама членове на Комисията, пише в писмото на КРС.

Представителите на КРС са неправомерно привлечени да участват в тези конкурси. Причината е, че през месец юли, миналата година комисията взе решение временно да оттегли информацията за свободния честотен ресурс за аналоговото телевизионно разпръскване.

Действията на КРС бяха продиктувани от необходимостта за изпълнение на международните ангажименти на Република България за въвеждане на цифрова телевизия. Осъществяването на плавен преход към цифровизация може да се осъществява чрез изработване на План за въвеждане на наземна цифрова телевизия в България, в съответствие с приетите от Радиоконференцията в Женева 2006 г честотни назначения.

В настоящия момент този документ е изготвен от междуведомствена работна група, определена със заповед на Председателя на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и е внесен за одобрение в Министерския съвет.

Част от честотите предоставени на СЕМ от КРС като свободни попадат в Плана за въвеждане на цифровизацията и могат да попречат на процеса на координация с граничните на България държави, което ще затрудни процеса на цифровизация у нас, които трябва да се извършват в сроковете посочени в финалния документ от Радиоконференцията в Женева 2006 г.

Ето защо, провеждането в настоящия момент на обявените от СЕМ конкурси за аналогово наземно телевизионно разпръскване е в противоречие с европейските приоритети и ангажименти на Република България.

На свое извънредно заседание КРС обсъди обстоятелствата и бъдещите си действия и счита, че обявените от СЕМ конкурси са лишени от своя предмет ( честотни канали, на които да се излъчва телевизионна програма), което поставя под съмнение тяхната законосъобразност. В този смисъл КРС заявява, че нейните членове няма да участват в работата на експертните комисии по обявените от СЕМ конкурси, определени чрез жребий и в отсъствието на представителите на далекосъобщителния регулатор.   

Действията на СЕМ създават предпоставки за лицата, участвали и спечелили конкурсите да не могат да стартират дейността си, поради невъзможността да получат далекосъобщителни лицензии. Това ще доведе да сериозни и дългосрочни негативни последствия върху медийното лицензиране, както и върху цялостното развитие на медийния пазар.

При така създалата се ситуация, КРС настоява компетентните държавни институции в това число и Върховната административна прокуратура да се произнесат по законосъобразността на действията и решенията на СЕМ.