Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Петрич за класиране на участниците и избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Инженеринг на пречиствателна станция за отпадъчни води и съпътстващи колектори на гр. Петрич".

По жалбите на СТРОИТЕЛНО-ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ХОЛДИНГ ЕООД и ОБЕДИНЕНИЕ ПЕТРИЧ 2013 проучването показа, че жалбоподателите са отстранени незаконосъобразно от процедурата на основание некоректно изчислена частичната себестойност на пречистената вода. В мотивите си оценителната комисия не е посочила конкретни аргументи защо приема, че жалбоподателите са направили погрешни изчисления.

Проучването по жалбата на СТРОИТЕЛНО-ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ХОЛДИНГ ЕООД също така показа, че техническото предложение на избрания за изпълнител участник КОНСОРЦИУМ „ХЕБ -ПЕТРИЧ", в частта относно предложените мерки за опазване на околната среда, не отговаря на изискванията на възложителя съгласно одобрената методика.

По жалбата на ПСОВ ПЕТРИЧ ДЗЗД производството установи, че оценителната комисия незаконосъобразно е отстранила жалбоподателя от процедурата, като не е поискала разяснение за дейностите, които следва да изпълни всеки участник от обединението при изпълнение предмета на обществената поръчка. Впоследствие комисията не е разгледала допълнително представен анекс от дружеството в тази връзка. Пропускът на комисията да изиска и след това да разгледа съответния документ води до незаконосъобразност на действията по отстраняване на жалбоподателя от участие в процедурата.

КЗК счита за основателно също така твърдението на ОБЕДИНЕНИЕ ПСОВ ПЕТРИЧ 13 за незаконосъобразно отстраняване от процедурата. Не е ясно по какъв начин оценителната комисия е заключила, че документите на участника не доказват съответствие с минималните изисквания на възложителя и наличие на минимални технически възможности и квалификация, необходими за изпълнение на поръчката.

КЗК връща процедурата от етап разглеждане на документите на участниците в плик № 1 съобразно мотивите в решението.