Лекарите протестират предупредително на днешния международен ден на здравето, който у нас се чества и като ден на здравния работник. Протестиращите лекари носят лентички и ще спрат работа за няколко часа по различно време на деня. Какви са причините за недоволството им обясни пред БНР д-р Теодор Иванов - председател на Регионалната колегия в Силистра.

Заради неизпълнението на обещанията, поети от ръководството на държавата и ръководството на НЗОК има внесен в Министерски съвет от Български лекарски съюз проект на Закон за изменение и допълнение на закона за националната здравноосигурителна каса, който трябваше да стане факт до 30 март, но още не се е случило и ние считаме, че няма реално желание за изпълнение на това обещание.

Именно промяната на закона за бюджета на касата е разковничето. Всички тези проблеми с това недофинансиране на системата с това забавено плащане да бъдат прекратени и всички да продължат да си гледат работата, коментира д-р Иванов.

Под надслов „Ден на здраве - ден на протест" в много градове на страната има предупредителни протести. В Сливен не издават документи, отложени са и плановите операции.

Ръководството на сливенската градска болница е обявило Ден на отворените врати. Около 200 медици излязоха пред болницата във Видин на митинг в подкрепа на националния лекарски протест.

Видинските лекари протестират срещу забавяне на изплащанията за медицинска дейност, заяви председателят на районната лекарската колегия д-р Борислав Милчев.

Поради преразход на делегирания бюджет, поради това, че имаме вече една затворена болница, а пациентите си останаха същите, в момента текат проверки и опит на касата да не признае извършена дейност за 30 хил. лв.

Директорът на районната здравноосигурителна каса във Видин д-р Владимир Вълчев е категоричен: Изплатени са 100% от средствата за януари, а за февруарската дейност срокът е до 30 март, т.е. с два-три дни срокът е просрочен.

Символичен лекарски протест има и в Монтана. В него участват 450 медици. Те ще останат по работните си места, но подкрепят исканията за действителна реформа в здравната система.

Това обяви председателят на районната лекарска колегия д-р Пламен Блажев.

Ние сме малка колегия и при нас по-голямата част от тези проблеми, която представят колегите в страната при нас те са вече решени.

Това, което ние решихме като поведение и като подход е, че подкрепяме тези протести, защото не са само за пари, а и за промяната, реформата като цяло в доболничната и болничната помощ.

Ние сме за денационализацията на касата, за това тя да си изпълнява задълженията - да изплаща навреме парите, които са по договор. Ние сме против лимитите на талони в доболничната помощ, допълни д.р Блажев.