Очертават се трудни преговори за преразпределние на министерските кресла

 "Стандарт":

Станишев поема совалките за кабинет

Премиерът Сергей Станишев вдигна мизата на преговорите. Лично той ще води разговорите за ремонта на кабинета. От страна на ДПС пък договорките вероятно ще контролира и Доган. Това довериха за "Стандарт" източници от централите на двете партии. Станишев изпрати вчера официални покани до партньорите си от НДСВ и ДПС за стартиране на преговори. Въпреки това до късния следобед царят все още не беше казал кой ще представлява НДСВ на разговорите. Симеон Сакскобургготски намекнал, че няма да се включи в умуването над структурните промени в кабинета.
На няколко нива ще протекат договорките за ремонта на правителството, твърдят източниците на вестника. До края на седмицата ще бъдат проведени няколко двустранни и тристранни разговори, а постигнатите на тях резултати ще се обсъждат на лидерска среща.

"Новинар":

НДСВ: Не пипайте коалиционното споразумение

За НДСВ коалиционното споразумение е водещият документ, на чиято база ще влязат в преговорите с партньорите, заяви вчера в парламента шефът на царските депутати Пламен Моллов. "Коалицията се крепи на споразумението. Всяко негово нарушаване в този момент без да бъде обосновано е доста рисково, което, надявам се, премиерът и партньорите няма да предприемат", коментира шефът на жълтата партия.
През следващите два дни до края на работната среща ще се проведат двустранни, тристранни и лидерски срещи на Тройната коалиция, които да решат съдбата на кабинета.
Очаква се той да бъде гласуван на Велики четвъртък.
Председател на работната група на социалистите ще е премиерът Станишев. От ДПС ще преговаря лично Доган.

"Сега":

Фалстарт на преговорите за реформи в кабинета
 

Преговорите между трите управляващи партии не започнаха вчера, както гръмко обяви премиерът Сергей Станишев. От ДПС и НДСВ също не бързат с ремонта. "Чакаме предложенията на министър-председателя", отвръщаха и двата отбора. Засега трите сили нямат намерение да се съобразят с препоръката на президента промените да приключат до 4-5 дни. "Ако това не стане, тези управляващи ги чакат лоши дни", пророкува Първанов преди дни.

"Труд":

НДСВ скача срещу ремонта на премиера
 

От НДСВ заплашиха вчера БСП, че ще развалят коалицията, ако им бъдат отнети министерски кресла. Така още преди срещата на тримата лидери - Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС), на която ще се обсъждат реформите в Министерския съвет, две от партиите във властта кръстосаха шпаги. Във вторник премиерът Станишев обяви, че може да се стигне и до промяна на действащата квотна формула в министерствата. И от 3:5:8 тя да стане дори 4:4:4.
Пред Би Ти Ви вчера зам.-шефът на царистите Милен Велчев обаче заяви, че ако се тръгне към подобно решение, НДСВ ще поискат ново коалиционно споразумение, което пък означава, че и трите партии ще излязат от сега действащата коалиция.
Велчев бе категоричен и че няма начин да подкрепят и другата БСП амбиция - остър завой наляво през оставащата 1 г. до парламентарните избори.


"Дума":

Готвят анекс към договора за тройната коалиция


Покани за сформиране на собствени работни групи, които да обсъждат промените в кабинета, ще отправи БСП към коалиционните си партньори. Това каза вчера секретарят на ИБ на БСП Ивелин Николов след първото заседание на работната група на соцпартията. В нея влизат Румен Петков, Евгений Узунов и Ивелин Николов.
Социалистите предлагат до края на седмицата да се проведат двустранни срещи и тристранна среща. Успоредно с това се очаква и провеждането на лидерска среща, чиито дата и място все още не са уточнени, каза Николов.
Работната група на БСП се надява в хода на разговорите да се стигне до споразумение за анекс към договора за тройното управление между БСП, ДПС и НДСВ.

 Прокуратурата проверява и други висши държавни служители за скандала с МВР

 "Сега":

Прокуратурата погна МВР-шефа за издаване на държавна тайна
 

Прокуратурата е започнала проверка срещу вътрешния министър в оставка Румен Петков за издаване на държавна тайна. Бившият директор на националното следствие Ангел Александров ще бъде разследван за смущаващи връзки с дупнишките "братя" Галеви, а шефът на Агенция "Митници" Асен Асенов - за евентуално покровителстване на контрабандата, научи "Сега" от висши магистрати. Основания за това са намерени в доклада на ДАНС и проверките на държавното обвинение на информацията, изнесена покрай скандала, разтърсил МВР.

"Труд":

Проверяват икономически съветник на Румен Петков

Бившият шеф на националното следствие Ангел Александров е обект на проверка от прокуратурата, обяви вчера главният прокурор Велчев.
Повод за нея бе твърдението на ген. Ваньо Танов пред вътрешната комисия, че Александров е изнасял класифицирана информация на дупнишките бизнесмени Галеви.
Не било изключено да се стигне до наказателно производство за издаване на държавна тайна, прогнозираха осведомени. Пред комисията ген. Ваньо Танов заяви, че Александров е прехванат "да обяснява всички разговори, водени в кабинета за тях". Според Танов изнасяната информация била толкова конкретна, "все едно, докато се замисляла операцията, някой си да е бил включил телефона директно към Галеви".

Партии и кметове мълчат за произхода на похарчените за изборите средства

"Новинар":

80 % от кметовете - заложници на спонсори

80 на сто от българите отчитат зависимост на избраните кметове и общински съветници от своите спонсори след последните местни избори. Това сочи изследване на асоциация „Прозрачност без граници". Според директорката на асоциацията Катя Христова като най-сериозен проблем е посочен купуването на гласове. Критично ниско е равнището на обществено възприятие за прозрачността при финансиране на предизборната кампания по време на последния вот, става ясно от изследването. Над 56 % от партиите не са се отчели изобщо, обясни Христова. Според нея основен проблем е липсата на дисциплиниращи санкции по отношение на политическите партии, които не се отчитат финансово.

"Монитор":

Партиите финансирани под масата

Нито една партия не е била напълно прозрачна в отчитането на разходите за кампанията си на местните избори през 2007 година. Въпреки че 70 формации от общо 88, участвали в местните избори, са предоставили отчети за изразходваните средства, те са пълни с грешки и пропуски. Останалите 18 партии изобщо не са отчели никакви разходи. Това сочат данните от проучване на неправителствената организация "Прозрачност без граници" в шест града.
БСП не е представила отчет кои са дарителите й, списъка на разходите и в коя община колко пари са похарчени.
НДСВ от своя страна навсякъде са отчитали разходи, дори там, където не са имали представители. От неправителствената организация посочиха и сериозни разминавания в разходите на ДПС.

"Луфтханза" влага 32 млн. лв. за ремонт на самолети у нас 

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева ще връчи днес сертификат за първи клас инвеститор на представители на "Луфтханза Техник София" ООД.
Стойността на инвестицията възлиза на над 35,2 млн. лв. в дълготрайни активи със срок на реализация до три години. Инвестицията е основно за сгради и оборудване (95%), като за нематериални активи се предвиждат близо 2 млн. лв. Те ще изпозват за закупуването и доставката на софтуер и външни лицензии, припомниха от Министерството на икономиката.
Инвестиционният проект на „Луфтханза Техник София" съвместно с българския национален авопревозвач "България ер" е за изграждане на база за обслужване и ремонт на самолети на летище София. Дейността, в която се осъществява инвестицията, е високотехнологична производство и ремонт на въздухоплавателни средства и техните двигатели, което позволява двукратно намаляване на прага за инвестициите.