Насърчаването на малките и средните предприятия, повишаване на тяхната конкурентноспособност и включването им в регионалните и глобални вериги на добавена стойност е основен приоритет на Министерство на икономиката.

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференция в рамките на визатата на заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за работните места, растежа и инвестициите Юрки Катайнен. Той е в София за представяне на инвестиционния план на Европейската комисия в София, добил широка популярност като плана „Юнкер".

Министър Лукарски представи мерките за насърчаване на малките и средни предприятия в България и възможностите, които предоставя Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020г.

Малките и средни предприятия съставляват 99.8% от всички предприятия в страната и осигуряват заетост на над 75% от всички заети, което е над 1,3 млн. души. Те създават и близо 60% от добавената стойност, генерирана от всички предприятия, посочи министър Лукарски. Ако сравним България с други 9 държави членки от ЕС от Източна Европа, ние в момента сме с най-ниския дял на предприятия във високотехнологичното производство - 0.1% при 1% за Словения. Делът на интензивните на знания услуги е 15.6% при 32.4% за Естония. По този показател България е предпоследна, посочи министърът. Въпреки, че през последните години относителният дял на високоинтензивните на знание услуги расте, то темпът е бавен, отбеляза той.

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) е основният механизъм за постигане на заложените в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия, посочи министър Лукарски. Бюджетът по ОПИК е в размер на 1,39 млрд. евро, от които отпуснатите от ЕК средства са 1,18 млрд. евро. Основният фокус на

Програмата са малките и средни предприятия, които са гръбнакът не само на българската, но и на европейската икономика, каза министърът. Той съобщи, че е пусната първата процедура по програмата с бюджет от 150 млн. евро за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия, през септември ще стартира процедура за подкрепа на иновации, а през декември - за енергийна ефективност.

Стимулирането на предприемачеството и на малките и средни предприятия е ключов елемент в програмата на Министерство на икономиката. Това е пътят, по който може да бъде постигнато устойчиво развитие и ускорен икономически растеж. Нашето желание е да осигурим благоприятни условия, при които хората да могат да реализират потенциала си и да превръщат идеите си в работещ бизнес, каза още министър Лукарски.

България има изграден имидж в Югоизточна Европа като страна с благоприятна бизнес среда за достъп до финансиране чрез рисков капитал. Над 150 стартиращи предприятия от региона са получили финансиране за стартиране на бизнес в България чрез българските фондове за рисков капитал "Eleven" и "LauncHub", които са създадени през програмния период 2007-2013 г., каза министър Лукарски по повод мерките за насърчаване на предприемачеството.
По-късно днес той участва в представянето на напредъка на проекта „София Тех Парк" пред заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен. Проектът се финансира по ОП „Конкурентноспособност".

Днес сутринта заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен представи в България плана „Юнкер".

„Ние минахме през едно много трудно икономическо време, свързано с големи затруднения за публичните финанси. Изходът е, че ние останахме с недостиг на инвестиции и текущото им ниво е около 15% под средното за Европа, очерта той сегашното състояние на Стария континент" цитиран от news.bg.

Слуховете за банките са отрова за растежа, ни убеждава зам.- шефът на ЕК
Той сподели надеждата си с 315 милиарда евро, заложени в плана, да се подобри дълготрайно потенциалът за икономическо развитие.

Налага се да се концентрираме върху инвестициите, да ги насърчаваме. Искаме да избегнем момента, в който държавите членки на Европейския съюз ще харчат парите на данъкоплатците за повече инвестиции. В Европа липсва ликвидност, частните пари не отиват в реалната икономика, смята Катайнен.

Според него в много индустриални области обстоятелствата не са достатъчно добри, страните нямат достатъчно външна конкуренция, за да засилят вътрешната си конкурентоспособност.

Ние не увеличихме публичния дълг, направихме предложения, които да мобилизират частните пари. Планът „Юнкер" се състои от три части, първата е Европейският фонд за инвестиции, после са поредицата от инфраструктурни проекти, в които парите от публичния и частния сектор могат да отидат за поредица от проекти, с които инвестициите ще навлязат в сектора, разясни Катайнен.

Според заместник-председателя на ЕК най-важната част на плана е задълбочаването и разширяването на вътрешния пазар.