Не само в България пътуването с такси може да се окаже скъпо, а и неприятно преживяване. Мръсни коли, неучтиви шофьори и превишени цени - това го има навсякъде в Европа, сочи актуално проучване. Къде е България в него?

Всяка година германският автомобилен клуб ADAC провежда тест на таксиметровите услуги в 22 големи европейски града. Експертите от клуба се представят за бизнесмени, качват се в таксито и... проучването започва. Те оценяват качествата на шофьора, превозното средство, цената и маршрута.

Според изследването най-добрите таксиметрови услуги предлага Барселона. Там шофьорите са коректни при издаването на квитанции, спазват правилника и не на последно място - те са учтиви и услужливи. Коренно различна е ситуацията в Любляна, която заема и последното място в класацията. Там най-големият проблем са... шофьорите. Те пренебрегват червения светофар, избират нарочно по-дълги маршрути, не издават квитанции или изобщо отказват да Ви возят. В някои таксита липсват и идентификационните табелки за шофьора.

Да се возиш в германско такси

В проучването германските таксита се представят добре. Три германски града са в челната десятка: Мюнхен, Кьолн и Берлин застават съответно на 2-ро, 3-то и 5-то място. А Хамбург - на 11-то. Един от големите минуси на Германия в това отношение е цената. Пътуването с такси там е твърде скъпо удоволствие. Единствено Кьолн попада в първата десятка за изгодни пътувания: пътуване с дължина на отсечката 7 км при дневна тарифа, 5 минути престой и товарене на един куфар излиза 15.70 евро.

Таксито в Германия - доста скъпо удоволствие

Таксито в Германия - доста скъпо удоволствие

Същото пътуване е най-евтино в Лисабон (7.98 евро), следван от Загреб, Мадрид, Барселона и Прага. От 13-то до 15-то място в ценовата класация се нареждат Берлин (16.23 евро), Мюнхен (17.20 евро) и Хамбург  (17.45 евро). Най-солено обаче 7-километровата отсечка излиза в Цюрих, където пътникът трябва да плати 31.35 евро.

Кои са най-любезните шофьори?

Оценките навсякъде са лоши. Всъщност най-високата е "среден 3". Нея получават мюнхенските таксиметрови шофьори, следвани от каталунците, парижаните, кьолнчаните, берлинчаните и шофьорите от Залцбург. Таксиметровите шофьори в останалите 16 градове на Европа получават оценка "слаб" 2. На последно място в класацията се нареждат таксиметровите шофьори в... Рим.

В графата "куриози" експертите от ADAC са включили шофьор от Хамбург, който удължил маршрута с 200 процента и въпреки забележката на пътниците прибрал пълната цена за целия воаяж. Сред най-често срещаните "издънки" на шофьорите са личните разговори по мобилните телефони, въпреки изричната забрана за това, както и неспазването на ограниченията на скоростта.

А къде е България в това изследване? Няма я, от ADAC просто не са я включили в класацията. Може би така е по-добре. Или?