Продажбите на съществуващи домове в САЩ са паднали през март, след като по-тежките условия за теглене на ипотечен кредит и очакванията за нов спад на цените, продължиха да държат инвеститорите далече от пазара.

Сключените сделки са паднали с 2%, което е по-малко от предварителните прогнози, до годишно ниво от 4.93 млн. през март от 5.03 млн. през февруари. Средната цена е със 7.7% по-ниска на годишна база.  

Несъбираемите банкови кредити доведоха до затягане на условията по отпускане на заеми, а в същото време цените на имотите продължиха да падат. Тази тенденция се наблюдава в трета поредна година, което е и основната причина икономистите да смятат, че американската икономика се е запътила към рецесията.

„Слабостта на имотния сектор ще продължи през цялата 2008 г.", коментира анализатор за Bloomberg. „За да видим реално подобряване на ситуацията, първо трябва цените да ударят по-сериозно дъно, а проблемът на кредитните пазари да бъде решен веднъж за винаги", продължава той.

Продажбите на съществуващи имоти се очакваше да паднат с 2.3% до 4.92 млн. През 2007 г. тяхното средно годишно ниво е било 5.67 млн.

Броят на имотите обявени за продажба през март се е повишил с 40 000 до 4.06 млн. броя. При текущия темп на продажбите ще са нужни 9.9 месеца, за да бъдат продадени, докато през февруари са били нужни 9.6 месеца.

Средната продажбена цена е паднала до $200 700 от $217 400 година по-рано. Припомняме, че търговията със съществуващи имоти е отговорна за 85% от целия пазар на американски жилища. Останалите 15% са за продажба на чисто нови имоти.

Веднага след данните пазарът на акции в САЩ се понижи в червената зона, като в момента индустриалният индекс Dow Jones се котира с 0.6% надолу до ниво от 12 755 пункта, а широкият S&P 500 пада също с 0.6%. Курсът евро-долар отбеляза нов рекорден връх на $1.6004, но все още не успява да пробие трайно над психологическата граница от $1.60 и върна към $1.5970. Днес от ЕЦБ се заговори за подновяване пролихвения курс, което бе определено от редица анализатори като „лудост", но пазарът побърза да отреагира с нова вълна покупки на евро.