Американската верига за бързо хранене McDonald's обръща поглед към Европа. Според президента на компанията, независимо, че броят на ресторантите в Европа е наполовина по-малко отколкото в Щатите, ще бъдат инвестирани $800 млн., толкова колкото и в американските заведения.

Разрастването към Европа сочи за намеренията на компанията да делегира повече власт на регионалните мениджъри, които управляват ресторантите с франчайз права.

В резултат на усилията да увеличи растежа в региона има плановете броят на ресторантите, които са директна собственост на McDonald’s, да бъде намален за сметка на франчайз ресторантите, които регистрират по-високи печалби.

Заедно с това компанията обмисля да промени вътрешния дизайн на част от ресторантите в Европа, както и под натиска на диетолози, конкуренти и клиенти ще заложи на създаването на по-здравословно меню.

Но въпросните промени се отнасят единствено за Европа и Щатите. За останалата част от света компанията разчита на наложена си вече визия.

За второто тримесечие на 2007 McDonald's регистрира около $6 млрд. оборот, което представлява 12 % ръст спрямо миналата година.