В ресторантите на Китай на персонала и без друго не се плаща много. Обаче McDonald's възмутиха и свикналите да работят много за малко пари китайци. След бурни протести, американският концерн бе принуден съществено да повиши заплатите на служителите си.

От началото на септември заплатите за 95% от служителите на компанията в Китай, които наброяват 50,000 души, ще бъдат вдигнати с 56%. Добрата новина е цитирана от китайския ежедневник Beijing Youth Daily въз основа изказване на шефа на концерна за Китай Джефри Шварц. Средно повишението на заплатите ще бъде 30%.

Кампанията за по-високи заплати е била подета от китайската преса. След направено проучване, започнало през април в южната провинция Гуандонг, е установено, че McDonald's и другите американски вериги за бързо хранене плащат дъмпингови заплати.

Местни репортери съобщиха, че McDonald's, Kentucky Fried Chicken (KFC) и Pizza Hut дават 40% по-малко пари, отколкото предписаната от закона минимална работна заплата (!) от приблизително 0,75 евро за час.

Според директора Шварц, McDonald's в момента обслужва в Китай 815 ресторанта за бързо хранене и всяка година разширява мрежата си с нови 100 филиала.