Британската компания за проучване и добив на нефт и газ "Melrose Resources", която е един от доставчиците на „Булгаргаз" в страната, не откри газ в находището „Изгрев-1" в Черно море, съобщиха от компанията.

След като проспектите за добив на газ в „Изгрев" бяха оценени най-високо, направеният сондаж в първото находище в района показа разочароващи резултати, казаха от британската компания.

Тестовият сондаж не показа индикации за газов поток, най-вероятно поради ниската пропускливост на резервоара, каза изпълнителният директор на „Melrose Resources" Робърт Адеър.

Въпреки това ще продължим да тестваме дали идентифицирания газов хоризонт може да бъде експлоатиран по някакъв химически начин ефективно, добави Адеър.

Той поясни, че сондата за проучване на газ сега е преместена в потенциалното находище около Ропотамо, където също ще бъде направен тестови сондаж.

Около находището „Изгрев" ще бъдат направени проучвания на още няколко „газови кладенци", които не са практически свързани с първото находище „Изгрев-1". За тях сме обнадеждени от факта, че находището „Изгрев" показа наличието на въглеводороди.

От компанията заявиха, че ще продължат да проучват шелфа на Черно море и да оперират на нашия пазар, тъй като пазарът на газ в региона се стабилизира, а финансовите условия в България са атрактивни.

Около две трети от резервите за компанията носят операциите в находището на газ „Галата", чийто добив през миналата година възлиза на 5.46 млрд. кубични метра или 15% от общия обем потребление на газ в страната.

Припомняме, че през есента на 2006 г. "Melrose Resources" обявиха, че ще инвестират близо 30 млн. долара за проучвания по българското Черноморие, като това ще става с приритет в находищата Изгрев, Обзор и Ропотамо, както и в близост до участък Камчия.