Американската финансова компания Merrill Lynch, съобщи поредната порция негативни новини днес, след като в доклада си за четвъртото тримесечие е записала загуба от $9.8 млрд. и отписани активи за общо $11.5 млрд. Това накара фирмата, да започне да разпродава пакети със свои акции на чуждестранни инвеститори, за да набере нужните й за дейността средства.

Анализаторите очакват годишната загуба на Merrill, свързана с кризата на ипотечния пазар, да достигне зашеметяващите $23 млрд. За четвъртото тримесечие на 2006 г., компанията е отбеляза печалба от $2.3 млрд.

Проблемите на финансовата институция бяха по-малки през третото тримесечие на 2007 г., когато беше обявена нетна загуба от $2.3 млрд. и обезценени активи за $8.4 млрд.

Изпълнителният директор на Merrill Lynch Джон Тейн, коментира резултата като „абсолютно неприемлив". Той обаче защити работата си, като сподели, че само за последния месец е успял да привлече чуждестранни инвестиции на стойност $13 млрд.

В резултат на слабите данни днес, акциите на компанията започнаха търговията на Wall Street с понижение от 3% до ниво $53. Същевременно, основните американски индекси се повишават, заради по-добрите заявка за безработни (спад с 21 000 за миналата седмица). Индустриалният индекс Dow Jones е с ръст от 35 пункта в началото на сесията до ниво от 12 501 пункта. Технологичният индекс Nasdaq пък се покачва с 19.73 пункта до 2,414.32.  

*Q4 (fourth quarter) - четвърто тримесечие