Националният консултант по донорство и спешна помощ проф. Милан Миланов отрече премиерът Бойко Борисов да му е предлагал да заеме овакантения от Божидар Нанев пост на министър на здравеопазването.

Информация за среща между Борисов и Миланов, на която двамата са обсъждали кадрови въпроси, беше тиражирана в медиите преди дни. „Бяха пуснати някакви съобщения.

Премиерът ме покани да пия кафе, беше приятелски разговор. Той само ми съобщи, че освобождава Нанев. Но разговорът ни не беше за това, въобще не сме обсъждали кадрови неща. Спомнихме си миналото ни в столичната община, поговорихме приятелски", обясни проф. Милан Миланов пред PRO.bg.


По повод обвиненията срещу Божидар Нанев, бившият заместник-здравен министър коментира, че „при заявката на това правителство при идването му на власт за борба с корупцията, човек трябва да е луд, за да направи такава крачка". Проф. Миланов припомни истерията около свинския грип у нас, а и по целия свят.

„За съжаление, правителството тогава не се вслуша в думите на такива като нас: че това е само истерия, че свинският грип е вирус като останалите грипни вируси. Помня истерията около свинския грип и желанието на правителството да угоди на населението. Но се поддаде на истерията, каквато  имаше и в световен мащаб", обясни Милан Миланов ситуацията около ваксините срещу свинския грип.


Според проф. Миланов, здравна реформа в момента няма. „Това е преструктуриране, не реформа. Нека да не се славим, че правим реформа. Не е реформа да промениш нещо в НЗОК, а да не променяш нищо в системата на осигуряване.

Както и болничната система - това е само преструктуриране, защото не са променени нито предназначението, нито функциите, нито собственика на здравните заведения", категоричен е бившият заместник-здравен министър. Той смята, че обществото от години вече е свикнало с модела на здравното осигуряване и принципа за солидарност.

Според проф. Миланов, най-голямата трудност за новия здравен  министър, ще бъде НЗОК. „Касата се нуждае от денационализация. В момента тя е като банкомат: колкото пари й дадат, толкова пари пуска. Внасяме си парите в нещо, някой там превежда пари в тоя банкомат и ние отиваме да теглим от него. Но вместо пари, получаваме ваучер за джипи или за болница", продължи Милан Миланов.

Той е категоричен, че здравната каса трябва да се денационализира. „Премиерът Борисов ясно е показал, че не е съгласен НЗОК да се денационализира, но здравният министър ще се сблъска със същите проблеми, ако това не се промени", допълни проф.Миланов.

Според него това, което се случва днес със закриването на болниците, е грешка. Защото закриването на болниците става чисто административно, а не под натиска на икономическите показатели на даденото лечебно заведение. Освен това Милан Миланов се обяви категорично против въвеждането на таван на лекарските заплати в държавните болници.

„Няма държавни болници, всички са търговски дружества. Премиерът или министърът не са ни шефове, изпълнителният директор на заведението е шефът и той определя заплатите. Нямат право да се бъркат във вътрешните работи на болниците и определят заплатите. Това е най-смешната заповед, която издаде Божидар Нанев", подчерта проф. Миланов.

„На 12 април в Института за спешна помощ „Пирогов" ще бъде открита нова реанимация на свръх европейско ниво, съобщи още началникът на клиниката по анестезиология и интензивно лечение проф. Милан Миланов.