Министерството на икономиката и Българската академия на науките, ще си сътрудничат, информират отминистерството. Днес Mинистърът на икономиката Божидар Лукарски и председателят на Българска академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров подписаха споразумение за сътрудничество между двете институции.

На събитието присъства и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Споразумението предвижда Министерство на икономиката и БАН да осъществяват съвместни дейности в областта на икономиката, бизнес средата, инвестициите, малките и средни предприятия, иновациите и предприемачеството.

Председателят на БАН Стефан Воденичаров е заявил, че Академията е носител на изследователските ценности на страната и желае да помогне на правителството по най-добрия начин, за да може да се възстанови нормалният стопански живот в България. Това според него може да стане, само когато държавните институции и БАН работят заедно за развитието на страната.

"Дълги години управлението в България беше позабравило тази експертност, която имат хората в БАН", е казал министър Божидар Лукарски след подписването на споразумението.

„БАН е стожер не само на науката, но и на държавността. С това споразумение разчитаме, че не само Министерство на икономиката, но и правителството ще може да разчита на активната помощ на научната общност в България. Реформи и промени не могат да се правят без експертиза. Безспорно и според мен, и според моите колеги центърът на експертизата е точно тук - в БАН", подчертал министърът.

Предстои провеждането на работни срещи с Института по икономика към БАН. Министърът е предложил самият академик Стефан Воденичаров да се включи в групата, която работи по Националната стратегия за интелигентен растеж.