Правителството на Пламен Орешарски е успяло да налее 2,5 млрд. лева в българската икономика за седемте си месеца управление. Именно по този начин държавата е подала ръка на бизнеса, а той като компенсация й се е отплатил с много високи приходи от данъци в държавната хазна за последния месец на изминалата 2013-та година.

За първи път от години насам в страната ни може да се постави „равно" между броя на заетите и броя на осигурените българи.

Всички тези успехи отчете министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на дискусия на тема "Реиндустриализация чрез конкурентоспособност", на която се заговори за ролята на енергийната политика относно постигането на индустриална стабилност и конкурентоспособност у нас.

Министър Стойнев направи пълен прочит на енергийния сектор към момента, ситуацията в бизнеса и отношението на Европа към него.

Утре в страната ни пристига министърът на енергетиката на съседна Турция и поводът за посещението му е да започнат конкретни преговори за изграждането на интерконекторната газова връзка с южната ни съседка.

Енергийният министър призна, че е имало леко изоставане по отношение на интерконекторите с Гърция и Сърбия, но те вече са преодолени.
"Тези газови връзки и изграждането на проекта "Южен поток" ще дадат достъп на българските предприятия до една по-ниска цена на природния газ", изтъкна Драгомир Стойнев и призна, че в момента има една заварена висока цена на природния газ, която обаче трябва да бъде променена.

"Миньорите са ми много по-скъпи от инвестициите във възобновяемите енергийни източници, защото тези хора изхранват семейства", обяви Стойнев. Той отчете като успех постигания рекорден добив на въглища за месеците октомври и декември и напомни, че в началото на управлението на правителството на Пламен Орешарски родните миньори не са работили, чували са само обещания, но не са виждали действия.

Енергийният министър напомни и намалението на цената на електроенергията с 5% през август 2013-та, както и намалението на цената на нощната тарифа с 10 % през декември.
Всичко това е помогнало на малките и средни предприятия у нас, които са гръбнакът на българския бизнес.

"Премахнахме и една глупост като таксата за достъп, рязко се увеличи износът на електроенергия и днес всички енергийни мощности работят", подчерта министър Стойнев и за пореден път обяви, че надеждите са изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" да започне през 2016-та година.
От думите на министъра стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" сама ще плати модернизацията си, а ремонти там не са правени през последните три години.

Министърът на икономиката и енергетиката обърна внимание и на желанието на държавните дружества АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток" 2, които искат предоговаряне на дългосрочните договори с т.нар американски централи.

"Този Европейски парламент не се съсредоточава върху ролята на индустрията и ролята на бизнеса в държавите", обвини Стойнев и заяви, че Европа е забравила индустрията.
От началото на финансовата, икономическа и социална криза Европейският съюз е давал млрд. левове за спасяване на банковите институции, но отделените пари за спасяване на европейската индустрия са били точно нула.

Стойнев сигнализира за това, че ако Европа продължава да не обръща внимание на индустрията, това ще засегне и страната ни. "Отмина времето, когато българските чиновници в Брюксел, казваха - "YES, SIR", се зарече Драгомир Стойнев.

Председателят на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай напомни важността на създаването на енергийна стратегия, за която се говори от години насам.
Тази стратегия, по думите на Аталай, трябва да съдържа ясна визия за развитието на икономиката ни.