Днес към Емил Иванов, областен управител на София - област, постъпи искане от Сдружение "Нови хан - Европейско селище".

Искането е за намеса относно откритата процедура за продажба чрез конкурс на недвижим имот частна общинска собственост, с площ 3'287.329 дка в землището на с. Нови хан, местността „СТАРАТА КОРИЯ". Пазарната оценка е изготвена по възложение на кмета на Елин Пелин и е близо осем пъти по-ниска от пазарната.

Председателят на сдружението Огнян Чипев обръща вниманието, че решението за продажба е взето без допитване до населението и в нарушение на действащото законодателство.

Три са основанията за искането за спешна намеса:

Първо, според неофициална информация, чрез този конкурс е предвидено въпросният имот да бъде продаден на собственика на МК „Кремиковци" г-н Прамод Митал за сумата от около 7.000.000 лв.(седем милиона лева), вместо за пазарната стойност на имота, която според експерти, се оценява на не по-малко от 56.000.000 лв. (петдесет и шест милиона лева).
Освен това няма никаква информация за критериите, по които ще се организира този конкурс, нито за действителния статут на земята - частна или публична общинска собственост е спорната гора.

Второ, отправяни са обещания, че с тази продажба към село Нови хан ще потекат финансови средства за инфраструктурни проекти - пътища, канализация, водоснабдяване, газификация и други.

„Как да вярваме на тези обещания, след като те се отнасят за собственика на един от най-големите замърсители на околната среда - МК „Кремиковци", който в момента има огромни финансови ангажименти по спешното покриване на екологичните изисквания от Европейския съюз?", гласи текстът на искането.

В потвърждение се цитира информация от Агенция Франс Прес, че фирма „Кремиковци- София", собственост на индийската „Глобал Стийл" е получила от Правителството на България гратисен период до 2011 г. (вместо до края на 2007 г.) за въвеждане на екологичната програма, като собственикът обещава да вложи до края на 2011г. сумата от 321 млн. лева за да отговори на евростандартите".

Самото безпрецедентно удължаване от Правителството на България с цели 4 години на гратисния период на МК „Кремиковци", буди съмнение относно коректността на
Митал по изпълнение на поети ангажименти, смята Чипев.

Трето, единственото засега в България постоянно хранилище за радиоативни отпадъци (ПХРАО) се намира в непосредствена близост до въпросния имот. Хранилището трябва да бъде закрито до 2014 г. по решение на Министерския Съвет. Тъй като надали бъдещия собственик не е запознат с въпросната близост, гражданите се опасяват, че гората няма да бъде ползвана за вилно селище или като ловно стопанство, а като площадка за складиране и третиране на отпадъци.

Страховете на жителите на Нови хан се потвърждават от становището на ст.н.с. д-р М. Миланов, директор на ПХРАО, по запитване на сдружението: „...ние изграждаме Гореща камера за входящ контрол на площадката на ПХРАО ... Завършването на строителството на Горещата камера и след това с нейното използване ще бъде възможно намиращите се на площадката закрити източници да бъдат допълнително опаковани в бъдещия цех за преработване на РАО..."

Сдружението, водено от Огнян Чипев, очаква в законно установения 14-дневен срок областният управител да уведоми за предприетите законови мерки - в противен случай гражданските права ще бъдат потърсени по съдебен път.