Преди година нещата за най-големия европейски автомобилостроител Volkswagen никак не вървяха добре. Централната марка VW беше на загуба, мениджмънтът бе започнал преговори с профсъюзите за саниране. Днес резултатите показаха, че предприетите мерки са били правилни. Не само за VW, но и за дъщерните предприятия нещата вървят твърде добре - с едно единствено изключение, обяснява Handelsblatt.

Марката VW за първите три месеца на годината се радва на оперативна печалба €386 млн. Периодът на предходната година в следствие на повишените разходи регистрира загуба от €49 млн. Поради това започна мащабно съкращаване на персонал. Двамата любители на уволненията, директорите Пишетсридер от VW и Бернхард от Daimler-Chrysler в един момент се бяха събрали във Волфсбург да споделят опит. По ирония, и двамата бяха безславно освободени от длъжностите си.

В Audi са навикнали на успехи.  Новият шеф на VW концерна Мартин Винтеркорн до края на 2006 водеше тъкмо марката Ауди и там са спечелени €401 млн. за сравнение с €56 млн. година по-рано. Британската луксозна кола Bentley е спечелила €38 млн., значително повече от предишните €5млн. Също и спортната Lamborghini се е развивала много успешно, макар да не се посочват конкретни данни.

В Чехия - големи успехи. Skoda благодарение на добрите си и евтини модели е увеличила оперативната си печалба от €29 млн. на €172 млн. За сметка на това, макар и не изненадващо, испанската дъщеря Seat продължава да записва загуби - все пак минусът е намалял от 32 млн. на 11 млн. евро.

Поделението за лекотоварни автомобили е с по-добър резултат от €51млн. на €66 млн. В Европа VW се е ориентирал към лекотоварния сегмент, но в Бразилия прави и тежки камиони.  

Промяната, която Винтеркорн направи, е че сега всяка от седемте марки собственост на концерна Фолксваген - VW, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Bugatti и Lamborghini - сами са отговорни за развойната дейност, производството и дистрибуцията на своите машини. Затова и в междинния си тримесечен доклад те са посочили за пръв път резултатите по марки.

Още преди две седмици концернът обяви за печалба от продажби в размер на €740 млн. за първото тримесечие, което е почти двойно спрямо предходния период. С извънредните приходи печалбата на концерна достигна €1,1 млрд. или 60% увеличение.


За първите три месеца на 2007 са продадени 1,47 млн. автомобила повече отколкото за предходното тримесечие, или 7,9% ръст. При Skoda плюса на продажбите е дори 15,5%, при Audi 9,4%.

За текущата година Volkswagen очаква ръст на оперативната печалба. Доставките за клиенти трябва леко да се повишат. Финансовата цел е до 2008 година печалбата преди данъци да се вдигне поне на € 5.1 млрд.