Това ще бъде първата зимна Олимпиада, която ще се провежда в Русия. Снощи в 2:47 българско време президентът на Олимпийския комитет на Русия подписа договора с Международния олимпийски комитет за провеждане на Игрите през 2014 в Сочи.

По-труден от подписа бе изборът. Руското предложение трябваше да се бори с кандидатурите на Залцбург, който отпадна на първия тур, и на южнокорейския Пхенчхан. На втория тур южнокорейците получиха 47, а руснаците 51гласа на гласуването на сесията на МОК в Гватемала.

В началото на надпреварата на градовете София също претендираше за зимната Олимпиада. Българската столица обаче, както и Алма-Ата (Казахстан), Боржоми (Грузия) и Хака (Испания) отстъпи след 22 юни 2006 на руския, южнокорейския и австрийския кандидати.

Русия бе представена на сесията на МОК от най-влиятелна делегация. Лично президентът Путин е направил презентацията на Сочи. Руският президент е дал гаранции, че ще бъдат положени всякакви мерки за гарантиране на сигурността и подобрение на инфраструктурата. Строителството на олимпийските обекти ще бъде завършено навреме, по пътищата няма да има дупки.

Жаку Рогге, президент на МОК, е обяснил, че за избора са помогнали личните гаранции и обаянието на Владимир Путин и подкрепата за каузата на болшинството от руското население.

Руската делегация по време на церемонията се е държала за ръце. Икономическият министър - непушач Герман Греф е запалил цигара, а вицепремиерът на Руската федерация се пошегувал, че е отслабнал с няколко килограма.

Решението на МОК е голяма победа за Русия. Олимпиада в страната се е провеждала само веднъж, през 1980 г. в Москва, при това американците тогава бойкотираха.

Икономическите рамки на смелото начинание са приблизително ясни. Греф е обещал, че Олимпиадата в Сочи ще бъде печеливша. Той изчислява приходите в десет-годишен период и счита само от експлоатацията на обектите и данъчни плащания в бюджетите на всички равнища да постъпят над 300 млрд. рубли ($11,5 млрд.)

Ще има допълнителни приходи и от продажба на телевизионни права.

Правителството на Русия по-рано бе приело Федерална целева програма „Развитие на Сочи като планински климатичен курорт през 2006 - 2014 години". Концепцията предвижда влагането на 313,9 млрд. рубли за реализация, от които 135 милиарда ще бъдат частни инвестиции ($12 млрд).

Очаква се прекият доход от провеждането на Олимпийските и Паролимпийските игри през 2014 година да възлезе на 485 млн. долара, от които 300 млн. ще постъпят от местни спонсори, а 125 млн. ще се спечелят от продажбата на билетите.

Тоест, приходите и разходите са балансирани в дългосрочен период - за Сочи ще остане още един етикет за забележително място.

„Игрите на 2014 ще се проведат в удивителни природни условия", радват се в РИА Новости. „Само тук живописното морско крайбрежие съседства със заснежени склонове, създаващи идеални условия за зимни видове спорт. Средната дебелина на снежната покривка в планините съставлява 2 метра. Тук почти никога няма мъгли. Температурата през зимата обикновено е под нулата, но няма силни мразове В Сочи се съчетава по уникален начин средиземноморски и алпийски климат".

За руснаците остава строителство на 11 спортни обекта, 140 км. пътища, 50 км железопътни линии, модернизация на летището и повишаване пропускателната му способност, и куп други задачи.