РИА Новости предава от Москва, че средномесечните парични доходи на московчаните спрямо периода на предходната година са се увеличили с 20%. Информацията е на териториалния орган на държавната статистика в Москва.

"Средномесечните парични доходи в столицата на глава от населението за януари-септември 2006 г. по предварителни данни възлизат на 27 898 рубли", се казва в съобщението. По днешен курс на валутата това означава 1 042 американски долара.

Прирастът на спестяванията спрямо периода на 2005 г. сочи трикратно увеличение. Увеличават се и сделките с чуждестранна валута. Продажбата на валута през септември надвишава покупките с 27%.

При отчитане на потребителските цени, увеличението на дохода е 10%. Реалните разполагаеми доходи с отчитане на задължителните плащания са се увеличили с 9.4%.

Средномесечната заплата на работниците в големи и средни предприятия и учреждения е била 21 776 рубли, или над 800 долара. Най-високи са заплатите във финансовата сфера - средно 1 700 долара, комуникациите и търговията на дребно.

Най-ниски са заплатите в образователната дейност (средно 481 долара), здравеопазването и социалните дейности, научните изследвания и разработките - $568. Строителите печелят чувствително повече от учените.

Екзистенц минимума в Москва е около и над 200 долара. Пределната численост на населението, живеещо под екзистенц - минимума за второто тримесечие на 2006 г. е 17%.

В Москва най-богатите 10% от населението са 50 пъти по-богати от най-бедните 10%.