Министерският съвет единодушно оцени като нереалистични каквито и да било искания за увеличение на бюджетните заплати над 10-те процента за настоящата година, договорени със социалните партньори и предвидени в бюджета.

Това стана ясно след оперативното заседание на Министерският съвет днес, на което се обсъди ситуацията в страната в резултат на зачестилите през последните седмици и постоянно ескалиращи искания в различни сектори, включително и от страна на търговски дружества, за допълнително увеличение на доходите.

Обобщените искания към настоящия момент надхвърлят възможностите на държавния бюджет за 2007 г. с над 1 милиард лева. Удовлетворяването на такива искания е не само невъзможно, но и опасно за страната и обществото, обясниха от МС.

То би поставило под заплаха финансовата стабилност и би довело до инфлация, която ще „изяде" доходите на хората. Известно увеличение в отделни сектори е възможно само след тяхното преструктуриране и съкращаване на персонала и разходите, уточниха още експерти от правителството.

Изразено беше становище, че единствено реформирането на съответните публичните системи може да бъде основа за бъдещо нарастване на доходите. Беше подчертано също така, че правителството няма никакво законово основание да раздава бюджетни средства, събрани от данъкоплатците, на търговски дружества за увеличение на заплатите.

Във връзка с тази тема беше обсъден и доклад от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски за положението в Многопрофилната болница за активно лечение и спешна хирургия „Пирогов" и заплахите за ефективна стачка през следващата седмица. В хода на обсъждането беше посочено, че за последните две години правителството е покрило просрочени задължения на „Пирогов" за около 23 млн. лв.

Освен това, Министерството на здравеопазването неколкократно е предлагало на Съвета на директорите медицинското заведение да бъде преструктурирано, но тези опити са се натъкнали на съпротива. Предвид факта, че към „Пирогов" се отправят около 25% от спешните случаи в столицата, правителството възложи на министъра на здравеопазването при ефективна стачка да осигури насочването на тези случаи към останалите лечебни заведения в София. Те ще поемат и плановите дейности на отделните клиники в „Пирогов". Беше обсъдена възможността при евентуално усложняване на положението, „Пирогов" да премине на подчинение на Министерството на отбраната.