Доминик Строс-Кан твърди, че забавянето на вторичния ипотечен пазар няма да има драстично въздействие върху световната икономика.

Това е първата пресконференция на Строс-Кан след избирането му за следващ шеф на МВФ.

„Мисля, че сега ситуацията е под контрол. Основите на световния ръст днес са солидни основи", твърди социалистът, бивш финансов министър на Франция.

Строс-Кан встъпва в длъжност на първи ноември. За да убеди голяма част от 185те страни членове на МВФ, че има действен план за бъдещето на международната институция, Строс-Кан пропътува 100,000 километра.

МВФ е многонационална организация, имаща за цел да дава финансова помощ и подкрепа на развиващите се страни, както и да гарантира финансовата стабилност.

Назначението на Строс-Кан поднови критиките към системата, според която американец оглавява Световната банка, а европеец командва МВФ.

Строс-Кан описва себе си като „социалист на свободния пазар". Той заяви, че ще задвижи политиката, за да посрещне нуждите на икономиките с ниски доходи и ново възникващите пазари.

Някои от същите тези страни имат оплаквания, че МВФ се доминира от богатите страни, а условията за предоставяне на кредити са твърде строги.