След като предостави кредити на Исландия в размер на 2 милиарда долара и на Украйна - 16,5 милиарда долара, Международният валутен фонд посегна към изобилния си арсенал след години на относителен финансов мир, пише „Файненшъл таймс".

В момента МВФ разполага с 200 милиарда долара и други 50 милиарда активи, които са сравнително бързо ликвидни. Това навремето бяха големи суми, но в сегашния глобален пазар резервът е по-скоро малък, счита бившият главен икономист на фонда Саймън Джонсън.

Ако МВФ разполагаше с два трилиона долара, може би той щеше да има сериозна тежест – посочва Джонсън. Но сегашните 200 милиарда могат бързо да свършат. Много страни се намират в положението на Украйна. Стига да има трудности само в две или три големи държави – и средствата на МВФ ще станат недостатъчни.

Освен това МВФ вече са поели ангажименти да подкрепят в случай на нужда ред страни, които в близките месеци може би ще отнемат около една четвърт от активите на Фонда.

Наблюдават се две нови тенденции в дейността на МВФ: преди, в случай на необходимост, МВФ отпускаше кредит до три пъти вноската на самата страна в МВФ. Сега при Украйна и Исландия този дял се сви. Освен това преди МВФ бе единственият голям кредитор в случай на нужда. В сегашните условия закъсалите държави освен от Фонда теглят кредити и от други играчи.

Фондът все още разполага с достатъчно средства да играе активна роля в малките и по-бедни страни, смята Кен Рогоф, също бивш главен икономист на фонда. Само че МВФ не би могъл да служи като кредитор от последна инстанция за страни като Аржентина, Бразилия или Турция. Фондът не би могъл да спре кризата в развиващите се пазари както това направи Федералният резерв в САЩ.

Япония предвижда да отпусне от валутните си резерви до $200 млрд. на МВФ, които пари Фондът след това да разпредели между нуждаещите се държави. По този начин би било избегнато нарастването на влиянието на страни като Китай и Русия, които могат да спечелят политическо влияние с двустранни договори за подпомагане.

Други политически решения предвиждат създаването на Специални емисионни права, вид междуправителствена валута. Така или иначе, не техническата страна в дейността на МВФ привлича критиките, а политическите й аспекти: толкова власт, съсредоточена в една единствена институция, е опасно нещо.